Hudba ze zapadlých vesnic: Rudolstadt 2019

Angelique Kidjo, Seun Kuti & Egypt 80, Cowboy Junkies, Shahin Najafi, Fémina, Small Island Big Song, Inna de Yard nebo Toko Telo, už jen kvůli takovým jménům se vyplatí vyrazit na festival do německého Rudolstadtu.

Není to daleko: durynské město pořádající 4. až 7. července jeden z nejvýznamnějších evropských festivalů world music, folku a tradiční hudby leží pouhé dvě hodiny jízdy z Chomutova. Jeden z nejdůležitějších evropských festivalů svého druhu je  vnímán jako příležitost seznámit se s výjimečnými umělci ze všech koutů světa. A v neposlední řadě: svou přítomností tím podpoříte akci – zvlášť v dnešní rozhárané době – stranicí v nepřenositelné atmosféře zdravému lidskému rozumu a multikulturnímu smíření. Festival se tím staví za dlouhodobou koncepci dramaturga Bernharda Hannekena, že skrze hudbu se dokážeme daleko lépe navzájem poznávat a bez předsudků chápat.

Za Magickou zemi, zvolili organizátoři Írán. „Sdělujeme tím, že v zemi existuje živá kulturní scéna, která se snaží najít si svou vlastní cestu a nestranit se zahraničí. Íránští umělci na diskusních fórech dostanou příležitost otevřeně mluvit o své hudbě, ale i o překážkách, kterými jim islámský režim brání v uměleckém vyjádření,“ vysvětlil Hanneken. To se týká hlavně rockového zpěváka, rapera, aktivisty a básníka Shahina Najafiho, žijícího léta v Německu, nad kterým íránští imámové vyřkli fatvu, fanatiky brzy následovanou výzvou k zabití. Najafi navzdory hrozbám trvá na naprosté svobodě projevu a jeho sebevražednou hudební misi popisuje mnoha cenami ověnčený film When God Sleeps.

Melancholičtí alt-country-folk-rockeři Cowboy Junkies z Kanady se loni po mnoha letech přihlásili s nádherným albem All That Reckoning protože se v Evropě objevují opravdu výjimečně, už jen kvůli nim se do Rudolstadtu vyplatí zajet.

S báječnými jamajskými veterány Inna de Yard se vrátíte k akustickým kořenům reggae.

Švédská dvojice Symbio – Johannes Geworkian Hellman a Lars Emil Öjeberget – vás s niněrou, akordeonem a elektronikou spolehlivě usadí do severské nálady, nádherně propojené s minimalismem a ambientem.

A  tip na možné překvapení festivalu? Určitě skvělé argentinské trio zpěvaček a hudebnic Fémina, přivážející nové album Perlas & Concha.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.