Hudební lahůdky na prázdniny

25. červen 2014

Houslistka Jenny Scheinman s kytaristou Billem Frisellem zahrají alternativní country z newyorského Downtownu, mexická zpěvačka Lila Downs si troufne na flamenco, reggae hvězda Tiken Jah Fakoly z Pobřeží slonoviny osloví africkou diasporu a americká indie folková skupina Cloud Cult se poprvé představí nejen v České republice, ale i v Evropě. Jejich nová alba vám ve středeční Čajovně 25. června představí Jiří Moravčík.

Mezi nejpříjemnější letní hudební překvapení bude jistě patřit album Raíz (Root), které natočily tři výjimečné zpěvačky, reprezentující přes jazykovou spřízněnost zcela odlišné kultury. Iniciátorka Lila Downs z Mexika do projektu vložila písně rancheras, Niña Pastori ze Španělska ohnivé flamenco a Soledad tradiční styly z Argentiny.

Znaly se pouze z doslechu, nikdy předtím se nesetkaly a natáčení probíhalo zprvu separátně: každá ze zpěvaček z domova zaslala osobní výběr skladeb s hudebními základy. Společně se sešly až v Mexico City ve studiu Sono. Tam došlo k finální selekci témat, skladeb a vzájemnému "prolomení ledů", k čemuž údajně dopomohla pořádná dávka mezcalos. Pak už jen prý stačilo zavřít oči a zpívat. Čerstvé album si mezi posluchače teprve razí cestu, ale prvního velkého fanouška už tři zpěvačky získaly: ke společnému koncertu je přizval Carlos Santana.

Postavou i ohlasem mohutný zpěvák Tiken Jah Fakoly z Pobřeží slonoviny vysílá na albu Dernier Appel poslední výzvu, jak zní v překladu název. Reggae hvězda žádá své krajany o odpovědnost, protože kdo prý chce do nebe, musí za to zaplatit. Sociálně-politická témata zůstávají stejná, zvýšenou naléhavost Fakolyho dikce ovšem nelze přeslechnout. V podtextu totiž zbytek světa varuje: až se Afrika jednou špatně probudí, bude to hodně bolet. "Kontinent co má v rukách všechny trumfy - přírodní zdroje a demografii - musí vzlétnout. Nebo je odsouzený k dlouhodobé bídě a chaosu," tvrdí Tiken Jah Fakoly, už léta zdůrazňující, že ke zvednutí se z ekonomického dna a k ukončení drakonických válek není potřeba jen západní finanční pomoc, ale především vzdělanost a znalosti emigrantů.

Téma diaspory na albu Tiken Jah Fakoly zdůraznil přizváním dvou zpěváků trvale žijících v Evropě - dravá vokalistka Nneka pochází z Nigérie a Patrice se narodil v Sierra Leone. Oba slyšíme ve sborech, ale zazpívali si také v převzatém reggae hitu War Ina Babylon od Maxe Romera, na koncertě uvedeném s citací Lenonnovy protiválečné skladby Give Peace a Chance.

Ačkoliv patří Jenny Scheinman mezi nejlepší americké houslistky, vydala sedm pozoruhodných alb a doprovázela Lou Reeda, Lucindu Williams, Norah Jones nebo Toma Waitse, její jméno - jak už to tak i sidemanů bývá - patří jen úzkému okruhu posluchačů jazzu, radikální židovské hudby a alternativního country. Nové album The Littlest Prisoners ji produkoval Tucker Martine, podtrhl její aktuální zájem o Americana a do kapely vynikající houslistce a hráčce na ukulele nastoupili dávní spoluhráči a přátelé: kytarista Bill Frisell, bubeník Brian Blade a baskytarista Tony Garnier. Zpěvačka a stále sebejistější singwriterka Jenny Scheinman zvolila eklektický přístup: její Americana dýchá jazzovými instrumentálkami a irskými vlivy, nebojí se uvést klasický country cajdák a vůbec spojovat značně nesourodé prvky stmelené prožívajícím hlasem a osobními texty.

Počtem členů a nástrojů, melodickými, až art rockově kontrastními skladbami, na dřeň upřímným, emotivním nasazením a paletou hudebních stylů vám mohou připomenout Arcade Fair nebo Crosby, Stills, Nash & Young, berte to ale jako nástřel, protože ve skutečnosti jsou Cloud Cult věrohodně sami sebou. Nevšední velkokapelové novátorství se u výborné americké indie folkové skupiny snoubí s obyčejným písničkářstvím a osobní zraňující témata s prostým přesvědčením o síle lidské komunity a potřebou žít v harmonii s přírodou i mezi sebou navzájem. "Říká se, že jsme vznikli z chaosu, ne, já myslím, že z lásky. Naše hudba byla vždy o hledání Boha a pochopení velkého tajemství. Mám pocit, že hudba představuje posvátný jazyk, který, pokud ho správně použijete, vám umožní proniknout na druhou stranu," tvrdí leader skupiny, kytarista a skoro výhradní skladatel Craig Minowa zpívající naléhavě naříkavým hlasem skladby s rezonujícími motivy lásky a osobní tragédie.

Pro Cloud Cult není vztah k přírodě prázdným heslem, ale od 90. let kdy vznikli, náplní života. S manželkou výtvarnicí Connie Minowa později vybudoval neziskovou ekologickou organizaci, do níž patří vydavatelství. Ve Wisconsinu z použitého materiálu postavili geotermálně vytápěný dům, energii získávají ze solárních panelů, pěstují biopotraviny, jejich dodávka jezdí na biopaliva a za každých tisíc prodaných alb vysázejí deset stromů. Za devět alb se Cloud Cult dostalo odezvy patřící hvězdným kapelám, to že se o nich příliš neví a nevyprodávají stadiony je vědomým rozhodnutím kapely nezadat si s gramoprůmyslem. Zůstávají raději na pozicích nezávislé kapely, která si alba vydává sama a do světa je vypouští ve stoprocentně recyklovaných obalech. Loni jedna matka Cloud Cult požádala, aby zahráli na zádušní mši pro její tři zavražděné dcery. "Bylo to velmi emocionální, jen my a naše akustické nástroje. Obejít se bez elektroniky bylo zároveň neuvěřitelně osvobozující," vysvětlil Craig rozhodnutí skupiny natočit první živé, výhradně akustické album Unplug. Další velkou výzvu pro Craiga Minowu představuje pozvání na Folkové prázdniny do České republiky: Cloud Cult se tak poprvé ve své historii vydávají do Evropy, kde si do budoucna hodlají vybudovat novou posluchačskou základnu.

03150687.jpeg
Spustit audio