Hudební svátek jménem Colours of Ostrava se letos ještě více rozroste

19. únor 2016

Ke čtyřdennímu festivalu v Dolních Vítkovicích, hudební konferenci a doprovodnému Festivalu v ulicích totiž přibude nově ještě mezinárodní diskusní fórum, které do Ostravy přivede 80 hostů z 16 zemí světa. Program všech akcí pod společným názvem Coloursweek, neboli barevný týden, se tak poprvé rozprostře do rekordních 10 dnů.

„Náš festivalový maraton začne 8. července, následují dva dny odpočinku a začne konference Crossroads pro specialisty s koncerty, na které budou moct jít také návštěvníci druhé konference Meltingpot, která začne taktéž v úterý,“ shrnuje novou podobu festivalového týdne ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Největší novinkou, co do významu i rozsahu, bude jednoznačně rozšíření programu o šestidenní diskusní fórum. „Meltingpot je mezinárodní fórum, které se koná před festivalem Colours of Ostrava a poté po boku festivalu. Přijede celá řada osobností, jednou z nich je laureát Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman, americký esejista Robert Fulghum, či dánský enviromentalista Bjorn Lomgorg nebo americký novinář Chris Hedges,“ vypočítává ředitel Meltingpotu René Bystroň.

Čtěte také

Tito a další hosté budou spolu s diváky diskutovat ve všech prostorách Dolu Hlubina a také v bývalém plynojemu Gong. Vyhýbat se přitom nebudou ani nejpalčivějším globálním problémům.

„Přijede osmdesát spíkrů z šestnácti zemí, kteří v podstatě se budou účastnit panelových diskuzí, workshopů, kterých bude sto dvacet. Témat je celá řada, od filozofie, vědy, technologii, po religionistiku, zdraví vzdělávání,“ dodává Bystroň.

Meltingpot, facebookový profil

Další novinkou bude i přesun oblíbeného Festivalu v ulicích, který poprvé nebude na Colours of Ostrava bezprostředně navazovat.

„Festival v ulicích už dorostl do takové velikosti, že si zaslouží speciální samostatnou péči. Takže jsme se postupně posouvali až o ten víkend dopředu,“ vysvětluje Zlata Holušová.

Nejočekávanější část barevného týdne, tedy samotný festival Colours of Ostrava, vypukne letos od 14. července a už teď slibuje rekordní počet scén a programových bodů od divadel, přes film a workshopy, až po koncerty hvězd. A těch letos nebude málo.

„Ta bitva o kapely je každý rok těžší a těžší. Jsme hrdí na to, že máme Underworld, že máme současnou alternativní hvězdu číslo jedna Tame Impala, Of Monster And Men, Thievery Corporation, Passenger, Anohni,“ vyjmenovává Zlata Holušová s tím, že další jména budou postupně přibývat.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio