Humor je nezbytnou součástí toho, aby byl příběh autentický, myslí si veselá melancholička Dora Kaprálová

1. červenec 2022

Narodila se v Brně, ale od roku 2007 žije s rodinou v Berlíně. Říká, že její domov je v jazyce, tedy v češtině. Spisovatelka a dokumentaristka Dora Kaprálová je držitelkou Česko-německé novinářské ceny za rozhlasový esej a Ceny Mileny Jesenské za reportáž. Její nejnovější kniha se jmenuje Utrpení a jiné žánry.

„Když jsem ještě chodila na JAMU, tak jsem říkala Arnoštu Goldflamovi, jak jsem ráda, že studuju dokumentární tvorbu, rozhlasový dokument. Protože mě to uzemňuje, nutí mě to obcovat s realitou a neodlítnu si někam daleko. A on mi tenkrát řekl: ‚No jo, ale pozor! Úplná svoboda je jenom, když člověk píše něco ze sebe a není to publicistika a novinařina.‘ Zpětně mu musím dát za pravdu, že patrně všechno, co dělám, tak dělám proto, abych o tom jednoho dne mohla napsat. Což bych asi neměla říkat nahlas,“ směje se.

„Humor je nezbytnou součástí toho, aby byl příběh autentický a uvěřitelný. Zatím na to nemám, ale až mi bude 80 a úplně se uvolním – to znamená, že už ani psaní mi nebude přinášet svobodu, tak to vybalím někde v parku jako stand-up komik a budu se smát,“ líčí svou představu budoucnosti.

Role trapné matky

Momentálně vychovává dcery, o kterých říká, že už si zvykly na to, že se občas objeví v maminčině knize. „Druhá dcera je skoro v pubertě, tak jsem pro ni dost často trapná. Nedávno se stala vegetariánkou. Řekla jsem jí hned na začátku, že to respektuju, že ji podporuju, ale ať mi dovolí jedinou věc – abych o tom mohla žertovat. Pak jsem udělala první fór a už byl oheň na střeše. V tomto věku si ale musí zažít, že vnímá svět jako závažné místo a bojuje proti všem jeho špatnostem. Ale i v těch nejtíživějších okamžicích lidé přežijí díky humoru,“ myslí si Kaprálová.

Co znamená slovo ‚malule‘? Co navrhuje Dora Kaprálová změnit, aby bylo na světě lépe a zavládl mír? A jaká byla její herecká kariéra coby dítěte? O tom si poslechněte v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související