Hygienici chtějí lépe komunikovat s veřejností, nový účet mají na Twitteru

2. prosinec 2022 08:20

Hygienici chtějí lépe komunikovat s veřejností. Jejich práci tak teď mohou lidé sledovat třeba i na sociální síti Twitter, kde má hygiena nový účet. Novinku hygienici spustili v den, kdy si v Novém Jičíně připomněli 70 let od založení hygienické služby v Česku.

Aktuální epidemická situace, i tu budou hygienici na novém účtu zveřejňovat, nebo třeba informace o nebezpečných výrobcích. „Kontrolujeme kosmetiku, hračky, výrobky pro děti, teď byla velká akce na ložní prádlo, kde máme stanovené limity chemických látek, které se můžou uvolňovat. Kontrolujeme běžně tábory, stravovací provozy a veřejnost neví, co děláme,“ říká hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Hygienici přitom kontrolují české i zahraniční výrobky. „V Evropě jsme byli druhý členský stát, který do výstražných systémů hlásil obsah azbestu v dětských pudrech. O to závažnější to bylo, že bylo pro malé děti,“ připomněla Svrčinová případ, kdy hygienici potvrdili problém s dekorativními pudry pro malé děti. „Když si to malá holčička naplácá na obličej, tak to může vdechnout a je nebezpečí vzniku nádoru. Takže zahraniční výrobce okamžitě stahoval výrobky v rámci celé Evropy,“ dodala.

Úspěch si hygienici připsali i co se týká nové legislativy pro ochranu při práci s azbestem. Výsledky prezentovali právě na konferenci v Novém Jičíně. Podařilo se jim prosadit zpřísnění limitů v rámci celé Evropské unie. „Daleko více ochrání zaměstnance, kteří přicházejí do styku s azbestem, daleko lépe se likviduje to rizikové prostředí. Azbest je problém,“ upřesnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Spustit audio