Hygienici nedoporučují koupání v nádržích Baška a Brušperk

19. červenec 2018 18:33

Moravskoslezští hygienici nadále nedoporučují koupání v nádržích Baška a Brušperk na Frýdecko-Místecku. V jejich vodách se výrazně rozmnožily toxické sinice. Zhoršenou kvalitu vody moravskoslezští hygienici zaznamenali i v rybníce Bohušov na Bruntálsku, řekla krajská hygienička Helena Šebáková.

"Laboratorní analýzy potvrdily zhoršení kvality vody v nádrži Brušperk, kde došlo k výraznému nárůstu počtu toxických sinic," řekla.

Dodala, že zároveň tam stále platí upozornění na riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, tedy kožní alergií. Z těchto důvodů není voda v nádrži vhodná ke koupání.

"V nádrži Baška nedošlo ve srovnání s minulým týdnem v kvalitě vody k zásadním změnám a koupání se tu nadále nedoporučuje. Mírné zlepšení kvality vody bylo laboratorně potvrzeno v rybníce Bohušov. Pro vnímavé jedince, jako jsou alergici, těhotné ženy či malé děti, může být koupání v nádrži dál rizikové," uvedla.

Z přírodních koupališť, která mají své provozovatele, byla kontrolována kvality vody v koupališti v Ostravě-Porubě. Voda tam je vyhovující. Podobná situace byla na koupališti u chaty Dukla v Čeladné a na koupališti v Klimkovicích.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související