Hygienici nedoporučují koupání v nádržích Těrlicko a Brušperk

30. srpen 2019 07:10

Voda na některých místech v Moravskoslezském kraji je nadále nevhodná ke koupání. Kvůli cerkáriím, což jsou larvy motolic způsobující svědivou vyrážku, hygienici nedoporučují koupání v Těrlické přehradě na Karvinsku a nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku.

Kvůli nadměrnému množství sinic je nevhodná ke koupání i voda v nádrži Baška na Frýdecko-Místecku a Vrbickém jezeře v Bohumíně na Karvinsku. Zákaz koupání dál platí v rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku, řekla ředitelka krajské hygienické stanice Helena Šebáková.

Hygienici tento týden letos naposledy odebrali vzorky vody na sledovaných koupacích místech v okresech Opava, Bruntál a Karviná.

"Rozbory vody potvrdily přetrvávající vyhovující kvalitu vody v opavské nádrži Stříbrné jezero, na koupacích místech Leskovec a Roudno 1 na vodní nádrži Slezská Harta i v rybnících Tvrdkov a Edrovice na Bruntálsku," uvedla Šebáková. Pro koupání vyhovuje i voda na letním koupališti v Ostravě-Porubě a nádrži v areálu Hei park v Odrách-Tošovicích na Novojičínsku.

Zhoršená kvalita vody je na Slezské Hartě v Nové Pláni. Hlavně malým dětem, těhotným ženám a alergikům hygienici doporučují, aby se tam po koupání osprchovali, nejlépe v pitné vodě.

Hygienici zkontrolovali také dvě stravovací provozovny, které v létě ještě neprověřili. Stánek na porubském koupališti i bufet v areálu štěrkovny v Hlučíně na Opavsku byly bez závad.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě najdete zde.

zdroj: ČTK
Spustit audio