Hygienici v Moravskoslezském kraji uvolnili opatření, na akce může až 1000 lidí

23. červenec 2020

Moravskoslezští hygienici rozvolní od pátku koronavirová opatření. V kraji se budou moci konat venkovní akce do tisícovky lidí, ale návštěvníci musejí mít roušky.

Čtěte také

Výjimkou je Bruntálsko, kde je minimum nemocných, a tak tam roušky na venkovních akcích nebudou povinné. O hodinu, tedy do půlnoci, se také prodlouží otevírací doba restaurací. Podle krajské hygieničky Pavly Svrčinové uvolnění umožnilo to, protože se situace v kraji stabilizovala.

„Došlo k poklesu o zhruba 40 případů za ten týden, takže incidence nám jde trošku dolů. Byť od neděle se intenzivně testovalo na dolech. Další, co jsme zhodnotili, že poklesl počet případů, kde nejsme schopni dohledat zdroj nákazy,“ uvedla Svrčinová.

Evidence hostů?

Na dnešní bezpečnostní radě kraje se probírala i možnost, jestli by provozovatelé barů mohli hosty evidovat, což by umožnilo restrikce kolem otevírací doby úplně uvolnit. Podle hejtmana Iva Vondráka (ANO) se ale musí prověřit, jestli by to bylo právně možné.

„Teď jde o to, jestli provozovatel může schraňovat tyto osobní údaje. Všechno to má svoje pro a proti, takže spíše jde o hypotézu, kterou je třeba ověřit,“ dodal hejtman.

Vojtěchova opatření

Pokud budou v Česku zavedena nová plošná opatření kvůli zvyšování počtu nových případů nákazy koronavirem, budou platit od pondělí. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). O případných opatřeních diskutuje s epidemiology, rozhodnutí oznámí v pátek.

Podle Vojtěcha nehrozí vyhlášení nouzového stavu nebo podobně restriktivní opatření. Není potřeba ani obnovit činnost Ústředního krizového štábu, uvedl. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že by se celorepublikové opatření mělo týkat jedině povinného nošení roušek ve vnitřních prostorech.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio

Související