Hygienici v Moravskoslezském kraji varují před koupáním na třech místech

12. červenec 2018 23:24

Podle hygieniků se aktuálně rozmnožily sinice v nádrži Baška na Frýdecko-Místecku. Kvalita vody se zhoršila i v rybníce Bohušov na Bruntálsku a v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku.

V brušperské nádrži kromě sinic navíc hrozí onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Kůže napadená cerkáriemi velmi svědí a je zarudlá. Kvůli výskytu těchto parazitů, kteří se zavrtávají do kůže, tam hygienici nedoporučují koupání už několik let.

Cerkárie z nádrže v Brušperku zřejmě mizí, hygienici tam ale koupání stále nedoporučují

Uchatka nadmutá - mezihostitel cerkárií na zákupském koupališti

Po dvou letech omezení mají lidé z Brušperku na Frýdeckomístecku zase naději, že si budou moct bez obav užívat vody v tamní nádrži. Kvůli výskytu parazitů zvaných cerkárie, které se zavrtávají do kůže, tam totiž hygienici v minulých sezónách koupání nedoporučovali. Tentokrát ale při kontrole parazity neobjevili. Přesto zatím od koupání zájemce odrazují.

Z přírodních koupališť, která mají své provozovatele, byla provedena kontrola kvality vody v areálu štěrkovny v Hlučíně na Opavsku. Voda v tamním jezeře je vyhovující.

„Dále byla provozovatelem areálu Krkoška v Kunčicích pod Ondřejníkem ověřena jakost vody ve dvou umělých nádržích bez úpravy vody. Rovněž zde laboratorní analýzy potvrdily vyhovující kvalitu,“ uvedla pro ČTK krajská hygienička Helena Šebáková.

Hygienici průběžně kontrolují i umělá letní koupaliště, kde zatím neodhalili závažnější nedostatky. Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz.

autor: Klára Kohutová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související