Hygienici v Moravskoslezském kraji začali s každoroční kontrolou kvality vody

2. červen 2023 14:11

Hygienici v Moravskoslezském kraji začali s každoroční kontrolou kvality vody v nádržích v regionu. V kraji budou letos pravidelně sledovat kvalitu vody na 24 místech ke koupání, která nemají svého provozovatele. Kvůli stavebním pracím nebudou monitorovat vodní nádrž Baška. ČTK to sdělil mluvčí hygieniků Aleš Kotrla. V regionu budou mimo to fungovat další dvě přírodní koupaliště, kde kontrolu vody bude zajišťovat jejich provozovatel. Půjde o štěrkovnu Hlučín a Karvinské moře.

Čtěte také

„Vedle přírodních koupališť na povrchových vodách budou v provozu i přírodní koupaliště vybavená systémem přírodního čištění vody ke koupání, takzvané přírodní koupací biotopy a nádrže ke koupání s řízeným přítokem a odtokem chemicky neupravované podzemní nebo povrchové vody. Provozovatel zajišťuje kontrolu kvality vody v těchto koupalištích s ohledem na to, zda jsou v provozu,“ řekl Kotrla.

První odběry vody provedli hygienici v minulém týdnu, kdy odebírali vzorky z vodních nádrží na Novojičínsku a Frýdecko-Místecku. Šlo o nádrže Kacabaja v Hodslavicích, Údolí mladých v Bílovci, Čerťák v Novém Jičíně a Větřkovice v Kopřivnici a pak Žermanickou přehradu a nádrže Olešná a Brušperk. Tento týden se zaměřili na Bruntálsko, Karvinsko a Opavsko. Odebírali vzorky ze Slezské Harty, rybníků Tvrdkov, Edrovice a Pod hradem v Bohušově a lomu Svobodné Heřmanice, dále pak ze Stříbrného jezera, nádrže v Budišově nad Budišovkou, Těrlické přehrady i Kališova a Vrbického jezera v Bohumíně.

Problematický Brušperk

Na všech těchto nádržích je kvalita vody vyhovující. Výjimkou je nádrž Brušperk. „Kvalita vody v této nádrži je hodnocena jako přijatelná. Vodní nádrž Brušperk je hodnocena oranžovým symbolem, což znamená zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů,“ uvedl Kotrla.

Hygienici se speciálně zaměřili také na nádrže, kde byla v předchozích sezonách hlášena onemocnění cerkáriovou dermatitidou, tedy Brušperk, Těrlická přehrada, Vrbické jezero a štěrkovna Hlučín. „Výsledky analýz, získané sběrem plžů před zahájením letošní koupací sezony, nepotvrdily v žádné z uvedených nádrží vylučování cerkárií způsobujících cerkáriovou dermatitidu,“ doplnil Kotrla.

Aktuální informace o kvalitě vody ve volné přírodě jsou k dispozici také na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou také informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio