I když sváží odpadky z celé Karviné, má vlastně práci snů

12. červen 2019

Když pan Jaroslav, řidič technických služeb, jezdí ulicemi města, mávají na něj kolemjdoucí a děti si ho pletou se zmrzlinářem. Jeho mini vozítko totiž září veselými barvami do dálky.

Karviná má novou atrakci. Když do ulic vyjede vozítko technických služeb, sbíhají se kolem něj děti i dospělí. Auto je pomalované veselými motivy. Multikáru takhle vyzdobil Nikola Vavrous známý pod přezdívkou Khoma. V Karviné už takhle pomocí graffiti proměnil omšelou zeď u průmyslového areálu a technické služby chtěly mít podobně upravené i své auto.

„Myslím, že je to jeden z perfektních nápadů. Prostě nezadržitelný pokrok a mladí lidé ukázali, co je v nich, a i to město jim dalo šanci. Auto budí pozornost,“ říká řidič vozu Jaroslav Sztula.

Pohled na auto skutečně vyvolává úsměv. „Je to něco jiného než jen ty klasické zelené nebo oranžové barvy popelářských vozů. Je to pomalované, svítí to do dálky, tak i lidé si mohou dát pozor, protože to vozítko jezdí také po chodnících, kde vybírá ty malé popelnice. Takže velmi výhodné je to i z té bezpečnostní stránky,“ dodává mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček.

Město nevylučuje, že tento nápad rozšíří ještě na další auta technických služeb.

Originální design vozu karvinských technických služeb
autor: ada
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.