Ideální domácí mazlíček? Sklípkan!

21. červenec 2018

Alespoň tak to vidí jejich chovatel Petr Haberland.  „Sklípkani jsou nenároční na bydliště, na častost krmení, nemusíte je venčit ani vyvážet kopky hnoje“, usmívá se Petr.

Terárium

Sklípkani nepotřebují velký prostor, jen musíme vědět, který druh budeme chovat. Pro stromové druhy by terárium  mělo být asi 40 cm vysoké, základna stačí 20x30 cm. Zemním sklípkanům stačí výška zhruba 30 cm, ale základna by měla být větší, např. 40x40 cm. A konečně noroví sklípkani potřebují dostatečně hlubokou vrstvu substrátu – asi 30 cm.

Substrát může tvořit třeba rašelina – ale je třeba ji předem sterilizovat kvůli zničení případných parazitů. Dobře poslouží i lisované kokosové vlákno, tzv. lignocel. Nikdy by v teráriu neměly být ostré nebo nestabilní předměty, které mohou pavouka zranit.

Obsluha

Zlaté pravidlo – zbytečně nerušit. Sklípkan vnímá cokoli jako narušení svého životního prostoru  a může i zaútočit. Tomu se dá zabránit tím, že ho přiklopíme plastovou krabičkou a rychle provedeme nezbytný zásah.

Důležité je větrání a také občasné rosení, většina sklípkanů totiž pochází z tropů a subtropů, kde vzdušná vlhkost překračuje 80%. Důležitá je miska s čistou vodou a také možnost úkrytu.

Krmení stačí jednou za 10 - 14 dnů v případě dospělců, mláďata se krmí 2x-3x týdně. Sklípkani si troufnou i na větší kořist, může to být např. saranče nebo jiný hmyz, myší holátka a podobně. Čím větší kořist, tím méně často můžeme krmit. Mláďatům se velikost kořisti upravuje. Zbytky jsou minimální, pavouk totiž vpustí do kořisti trávicí šťávy, které začnou organickou hmotu rozpouštět a on pak obsah vysaje. Rovněž výkaly jsou malé, suché, většinou ve tvaru kuličky. Ale je třeba zbytky potravy a výkaly odstraňovat, aby se nevyskytla plíseň, která by nakonec ohrozila i pavouka. K tomu používáme nejlépe pinzetu.

Sklípkan

Rozmnožování aneb „černá vdova“

Pokud pavoučí sameček splní svoji roli při páření, nebývá jeho život už nijak dlouhý a nejen proto, že ho samička občas pozře jako přísun živin pro budoucí potomstvo. Odtud i název „černá vdova“ – což ale patří ke snovačce jedovaté, ne k sklípkanům. Platí ale obecně, že samičky se dožívají vyššího věku,  jsou zaznamenány případy i 30 let. Chovatel může kanibalským sklonům zabránit, když před pářením samičku nakrmí a  po páření samečka zas přemístí. Matka pro vajíčka vyrobí pavučinový kokon, který roztrhne, až se pavoučci narodí

Živé zkameněliny

Sklípkani žili už před skoro 300 miliony let a do dneška v podstatě nedošlo k nějaké významné změně stavby těla a způsobu života, tak dokonalí tvorové to jsou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.