Interiér nového sídla ostravské galerie Plato v bývalém Bauhausu tvoří samotní umělci

6. duben 2018 07:55

Tým ostravské městské galerie Plato připravuje otevření výstavních prostor v bývalém hobbymarketu Bauhaus. Už zázemí pro návštěvníky pojal netradičně jako originální umělecká díla. Umělci z Česka i zahraničí tvoří pro bývalou obchodní halu, která má 5 tisíc metrů čtverečních, knihovnu, bistro a prodejnu knih o umění.

Prodejna s výběrem uměleckých publikací vzniká hned u vstupu do haly galerie. Pracují na ni čtyři umělci, mezi nimi Johana Pošová.

„Já jsem udělala několik objektů a dva z nich jsou vstupy do prodejny, takže to jsou takové imitace dveří. Budou vlastně na kolečkách, takže celé seskupení těch objektů se dá přemisťovat. Pak jsou tady takové atrapy stolů – je to spíš taková hra na prodejnu,“ říká.

Pevnější stoly s velmi speciálním povrchem pro Prodejnu vytvořil děkan brněnské fakulty výtvarných umění Milan Houser.

Julia Gryboš a Barbora Zentková zdobí části podlahy haly, po které ještě před pěti lety jezdili Ostravané s nákupními vozíky. „Navázali jsme na nedokonalosti, které jsou na té podlaze patrné. Na transparentní plochy jsme lili pryskyřice, ve kterých je drobný odpad nalezený v bývalých kancelářích. Je to vlastně taková archivace předchozího provozu,“ říká Barbora Zentková.

Bistro vytváří polská vizuální umělkyně a performerka Dominika Olszowy, která se inspirovala čínským zvěrokruhem. Knihovnu, především speciální řazení knih, vymyslel představitel současného českého umění Jan Šerých.

„To je hala, která nemá žádné zázemí a nemá nic. A nemáme dost peněz na to, abychom si to někde objednali u architekta. A každá problémová situace nabízí nějaká elegantní východiska, takže nás napadlo, že bychom věnovali ten první rok budování zázemí, a když už ho budeme budovat, tak je samozřejmě dobré, ať se na to podívají kurátoři a umělci jako na nějaký umělecký problém,“ vysvětluje ředitel Marek Pokorný, proč Plato zvolilo tento způsob zařizování galerie.

Opuštěný hobbymarket

Bývalý ostravský Bauhaus se otevře současnému umění ve středu 11. dubna.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio