IQ Park Pardubice není lepší ani horší. Je úplně jiný

17. březen 2023

V pardubickém výstavním a společenském centru Ideon už skoro rok a půl funguje IQ Park. Místo, kde si dospělí i děti užijí spoustu legrace, místo které také rozvíjí motoriku i vědomosti.

Řada návštěvníků, kteří znají klasické IQ parky, jako je například v Liberci, bude při návštěvě toho pardubického překvapena. „My nejsme klasický IQ park. Snažíme se rozvíjet schopnosti a vědomosti dětí, mladých a dospělých a jdeme na to zejména přes virtuální realitu,“ říká manažer výstav a společenských akcí Jan Krejčík.

Technologie, ale s pohybem

Vysedávání u počítače, hodiny strávené s mobilním telefonem v ruce - tak mnohdy mladí tráví volný čas. Návštěva pardubického IQ Parku rozhodně není bezcílným hraním na počítači. Děti se u technologií hýbou, poznávají se, soutěží.

virtuální realita je zde k vyzkoušení na mnoha stanovištích

IQ Park v Ideonu je rozdělený na dvě části. V jedné můžete vyzkoušet například balanční desku, nebo Xboxy, na kterých je možné si zahrát sporty, tzv. adventury nebo kvízy. V druhé části jsou připravené simulátory „Dostane brýle a přenesete se v prostoru. Máme tam simulátor vodního skútru, motorky, automobilu,“ popisuje Jan Krejčík. Kdo se nebojí, může se usadit do simulátoru horské dráhy, nebo vyšplhat po interaktivní horolezecké stěně, na které se také plní různé úkoly.

Malí i velcí

Nejednou do IQ Parku zavítají také dospělí. „Pány baví zejména simulátor lovu a biatlonu,“ říká Krejčík. S elektronickou zbraní v ruce lovíte virtuální zvěř. U biatlonu zase můžete na vlastní kůži zažít, jak náročné je po běhu na lyžích trefit terč na střelnici.

IQ Park v Pardubicích je veřejnosti otevřen od pátku do neděle. V ostatní dny je k dispozici školám a uzavřeným skupinám zájemců.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.