Irena Dousková: Hrdý Budžes

29. srpen 2022

Helenka Freisteinová, která si po mamince herečce raději říká Součková, je žákyní druhé třídy základní devítileté školy v okresním městě jménem Ničín. Je to bystrá, přemýšlivá a taky trochu baculatá holčička, která vtipně a s naivitou úměrnou svému věku glosuje život kolem sebe. Prožívá svoje malé dětské radosti i starosti a dospělí v jejím okolí zase ty velké. Píší se 70. léta minulého století. Jsou tam jiskřičky, pionýři, papálaši i spartakiáda.

„Včera byl důležitej den. Včera jsem ve školním rozhlase slyšela krásnou básničku o jednom pánovi. Jmenoval se Hrdý Budžes, byl velice statečnej a vytrval, i když měl všelijaký potíže. Já mám taky potíže, hlavně proto, že jsem tlustá a všichni se mi smějou. Ale včera jsem si řekla, že se nedám. Budu jako ten Hrdý Budžes a vytrvám.“

Čte: Zuzana Slavíková
Připravil: Tomáš Sedláček
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno v roce 2002

Kniha Hrdý Budžes vyšla poprvé v roce 1998. V roce 2003 měla premiéru stejnojmenná divadelní hra, která podle textu Ireny Douskové vznikla. V hlavní roli zazářila a stále září herečka Bára Hrzánová. Za ztvárnění Helenky Součkové získala Cenu Thálie za mimořádný ženský herecký výkon.

Irena Dousková

Spisovatelka Irena Dousková (1964) se díky své nejúspěšnější částečně autobiografické knize Hrdý Budžes zařadila mezi „učebnicové“ autorky.

Na povedené tragikomické vidění normalizace očima Helenky Součkové navázala Irena Dousková v roce 2006 knihou Oněgin byl Rusák. Hlavní hrdinka už je mladou intelektuálkou. Další pokračování příběhu s názvem Darda vyšlo v roce 2011. Někdejší školačka Helenka už je zralou ženou, kterou opouští manžel a záhy nato jí diagnostikují rakovinu.

Poslouchejte každou neděli od 26. června do neděle 28. srpna vždy od 18:04 ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc a počínaje 27. červnem vždy každé pondělí na webu Českého rozhlasu Olomouc. Každý díl bude k dispozici po 7 dní.

autor: ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka