Ivana Šuláková: Šmejdi a potkani

28. květen 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už vás někdy napálili podvodní obchodníci s předraženým zbožím nebo službami? Pak si určitě přečtěte nebo poslechněte Ranní poznámku Ivany Šulákové. Dnes se v ní mimo jiné zmiňuje o novém způsobu, jak se takoví prodejci snaží napálit zákazníky.

V Česku jim říkáme šmejdi. Toto urážlivé pojmenování, a dnes už v podstatě mediální stereotyp, používáme, když chceme jednoduše zařadit nějakého nelegálně nebo neeticky se chovajícího obchodníka do kategorie, na níž bychom si a priori měli dávat pozor.

Přestože před nimi ale média veřejnost neustále varují, neubývá jich. Množí se jako potkani. Nejde totiž jen o pochybné prodejce předražených dek, hrnců a všelijakých elektrických spotřebičů. Jde o všechny pochybné lidi nabízející zboží nebo služby, které se vám ve výsledku hodně prodraží.

Proč? Inu proto, že se při podpisu smlouvy při zmínce o všech „pro" nedozvíte i ona nezbytná „proti".

Například teď aktuálně spotřebitelské poradny varují před takzvanými energetickými poradci. Zástupci poměrně početných firem nabízejí domácnostem výrazné úspory za dodávky elektřiny nebo plynu. Což je určitě lákavá nabídka, protože právě náklady související s bydlením neustále rostou a nejvíce je na svých bedrech cítí početné rodiny a senioři. K tomu, abyste měli energie levnější, prý stačí málo – připojit podpis k souhlasu, že se zapojíte do elektronické aukce. Jenomže v takovém případě v podstatě kupujete zajíce v pytli.

Podle Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska se totiž často stává, že aukci vyhraje podezřelá firma. Nabídla sice nízkou cenu plynu nebo elektřiny, ale další podmínky jsou značně nevýhodné. Může jít o závazek pro dobu trvání smlouvy, poplatky za administrativní úkony, za přenosové trasy atd. Ve výsledku nakonec zaplatíte více, než tomu bylo doposud.

A s novým dodavatelem spolupracovat musíte, od smlouvy už bez finančních sankcí odstoupit nemůžete. Vy spláčete nad výdělkem, vlastně nad prodělkem a šmejdi se radují!

Co k tomu dodat? Dávejte si prostě pozor. Šmejdů přibývá, stejně jako potkanů v moravskoslezských kanalizacích, na které se teď ve velkém vrhli deratizátoři. Na rozdíl od těchhle nechutných myšovitých hlodavců ale na šmejdy zničující návnady nezabírají. Vždycky mají náskok a taky jim neustále dáváme dost potravy – naivní a nepoučitelné oběti.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.