Ivana Šuláková: Ztracený tank

6. srpen 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už jste dneska hledali nějakou věc, kterou jste včera večer zaručeně odložili na obvyklé místo? Pak patříte k poměrně početné skupině lidí, která občas něco lehce ztrácí a někdy docela obtížně nalézá.

Napadlo vás někdy, co všechno se dá v životě ztratit? Je toho opravdu hodně. Pokud budu vycházet z vlastní zkušenosti, z materiálních věcí asi nejčastěji ztrácíme klíče, brýle, mobily, ale třeba taky ponožky do páru, které záhadně mizí během pobytu v pračce.

Jde-li o věci hodnotnějšího rázu, můžeme mít štěstí a posléze se o ně přihlásit ve Ztrátách a nálezech. Například v Mladé Boleslavi skončila v obecní výdejně nálezů dokonce i zubní protéza.

V životě ovšem lze ztratit i věci nehmatatelné, které mají mnohem vyšší hodnotu: zdraví, důvěru, odvahu, lásku, naději... Jejich opětovné nalezení může trvat roky a někdy se to vůbec nepodaří.

A proč o tom mluvím? Protože tento týden ve čtvrtek jsme v našem vysílání mluvili taky o jedné ztrátě. A nutno říci, že dost kuriózní. Na dálnici ve směru z Olomouce na Hranice ztratili vojáci převážený tank. Jeli zrovna z kopce, když jim tank spadl z návěsu a zablokoval jeden ze dvou jízdních pruhů.

Je jasné, že tahle patálie vojákům neunikla, takže kontrolu nad tankem i tank samotný neztratili na dlouho, ale rozhodně tím vzbudili velké pozdvižení. V době letních veder a tradiční okurkové sezóny ztracený tank pořádně rozvířil stojatý tuzemský informační prostor.

Buďme ovšem seriózní a řekneme si, že z celosvětového hlediska rozhodně nejde o největší ztrátu. Jednoznačné prvenství má v tomto směru Theia, ztracená planeta solárního systému. Údajně se podílela na vytvoření našeho Měsíce a ve Sluneční soustavě měla existovat před čtyřmi a půl miliardami let. Sondy NASA po jejich zbytcích pátrají už přes deset let, a jestli někdy budou úspěšné, těžko říci.

Tank na 294. kilometru dálnice D35 dopadl mnohem lépe. Zůstal celý a fakt, že zablokoval jeden jízdní pruh v době dopravní špičky, okolo projíždějící řidiče tentokrát asi ani tolik nerozladil. Možnost vidět takovou kuriozitu na vlastní oči, si mnozí z nich pořádně užili.

A já si ji taky užila – z videí a fotek, které okamžitě zasypaly náš internetový časoprostor.

Hezkou letní neděli bez zbytečných ztrát vám přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.