Já jsem tam, ty jsi tu – Marie Rottrová slaví 80

11. listopad 2021

Marie Rottrová, technicky výborně vybavená zpěvačka s dráždivou barvou vokálu, ne nepodobnou zámořským soulovým pěnicím, v uhlazenější fázi kariéry zamířila do hudebních končin přístupnějších nejširšímu publiku.

Ale i její popový vkus většinou čněl nad tehdejší standard. Obdobně pečlivě přistupovala i k zahraničním písničkám, které si volila do repertoáru.

Tu s českým názvem Ty jsi tam, já jsem tu Rottrová převzala ze zpěvníku britské skupiny Supertramp, jejíž hvězda zářila hlavně v 70. a 80. letech.

VE VYSÍLÁNÍ SI POSLECHNĚTE

Sobota: 20:04 Slavíci v krabici

Neděle: 16:04 Hvězdné návraty

Lásko, voníš deštěm

Když se kdysi v 70. letech ostravská zpěvačka Marie Rottrová procházela při svém návratu z Festivalu rozhlasových stanic v Lublani letištní halou, zašla do krámku s deskami, aby svým synům, zaposlouchaným tenkrát do tvrdé rockové hudby, koupila nějaký dárek.

Zaujal ji singl anglické kapely Black Sabbath – a přivezla ho domů. Sama si svůj prezent později pustila, ale víc než ostrá rocková titulní skladba ji zaujala balada na druhé straně s názvem She´s Gone. Text dodal Jaromír Nohavica.

Některé písničky nenajdete na žádném z reprezentativních výběrů CD Marie Rottrové, ty ukrývá jen naše fonotéka. Poslechněte si:

autor: ČRo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.