Jablečný koláč s rumovým přelivem

Celý tento týden budeme v Apetýtu zvědavě nahlížet do talířů známých osobností známých svým kladným anebo nevšedním vztahem k jídlu. Co myslíte, jaká byla oblíbená ingredience Abraham Lincolna?

Budete potřebovat

na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 220 g studeného másla
  • 6 - 8 lžic studené vody
  • 1 lžička cukru

na náplň:

  • 6 kyselejších jablek
  • máslo
  • citrónová šťáva
  • cukr podle chuti (cca 150 g)
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • skořice
  • muškátový oříšek

na přeliv:

  • rum
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 500 ml mléka
  • 1 vejce
  • vanilka

Postup:

  1. Na těsto smícháme mouku se solí a cukrem a přidáme na kostky nakrájené máslo.
  2. Konečky prstů zpracujeme do konzistence drobenky.
  3. Přidáme část vody a rychle vypracujeme těsto (pokud je třeba, přidáme ještě 1-2 lžíce vody navíc).
  4. Těsto zabalíme do fólie a dáme alespoň na hodinu do lednice.
  5. Mezitím v míse smícháme cukr, škrob, skořici a muškátový oříšek.
  6. Jablka zbavíme jádřinců, rozčtvrtíme a nakrájíme na plátky.
  7. Pokapeme citrónem a smícháme s cukrovou směsí.
  8. Těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme. Jeden plát přeneseme do koláčové formy, navrstvíme na něj jablka a poklademe plátky másla.
  9. Zakryjeme druhým plátem těsta, okraje přitlačíme vidličkou a povrch propícháme na několika místech vidličkou nebo nařízneme.
  10. Dáme péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů.
  11. Po 15 minutách teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopékáme asi 40 minut.
  12. Na omáčku smícháme v rendlíku cukr a škrob.
  13. Zalijeme vlažným mlékem a přivedeme za stálého mícháme k varu.
  14. Vejce v misce rozkvedláme a rozmícháme s trochou horkého mléka.
  15. Poté ho opatrně vlijeme do rendlíku.
  16. Na mírném plameni zahříváme, dokud směs nezhoustne.
  17. Dochutíme vanilkou a rumem.
  18. Omáčkou přelíváme porce koláče.

autor: Zuzana Plíšková