Jablečný mošt bez chemie je elixírem zdraví

Jablka jsou neobyčejným ovocem, obsahují totiž cenné látky, které prokazatelně prospívají našemu zdraví. Kromě vody štědře rozdávají i vitamíny, minerální látky, stopové prvky a dodají vám energii. To všechno nabízí i čistá přírodní šťáva, jablečný mošt, který se při výrobě obejde bez jakéhokoliv chemického ošetření. Pokud tedy na dně láhve zahlédnete sediment (vlákninu), pak právě to je důkaz přírodního charakteru nápoje.

Lahodné jablečné mošty bez chemie si u nás můžete dopřát mimo jiné z Moštovny Lažany v Českém ráji, z výrobny moštů v Dolanech, z rodinného podniku Toko Agri z Rudice na Moravě nebo z Podorlické sodovkárny, jejíž mošt se pyšní titulem Regionální potravina, ale i řadou ocenění. První mošty, které se nefiltrují, nečeří, nepřibarvují, nepřislazují ani neředí, tam vyrobili v roce 2001.

Pravidla moštárny

Kvalitní moštování se neobejde bez čistoty v provozu, ze všeho nejdůležitější je ale podle Josefa Hostinského ovoce. Musí být zdravé, prosté jakékoliv plísně a hniloby a umyté. To je základ kvality a dobré výroby. Na vzhledu a velikosti plodů nezáleží. „Zpracováváme hlavně ošklivější, padaná jablka, která by se špatně prodávala v supermarketech nebo na trzích, ale na moštování jsou ideální. Strupovitost napovídá, že nebyla chemicky ošetřena a to je pro nás důležité.“ Oproti džusům mají mošty podstatnou výhodu – neobsahují umělé cukry, tělu ale dodávají vlákninu. Výroba pravého moštu se liší od té, která spočívá jen v obnovení šťávy z jablečného koncentrátu. Ten se totiž ředí, doslazuje a dokyseluje.

Přetříděná jablka se očistí v myčce a pak putují do drtičky

Vylisovat, stočit a zazátkovat

„My jablka nejdřív pečlivě přebereme, očistíme v myčce a než je drtič rozemele na jablečnou drť, tak je ještě jednou protřídíme. Rozdrcená směs se pak lisuje na hydraulickém pásovém lisu a vylisovaná šťáva se přečerpává do zásobníku. V průtokovém pasteru se zahřeje na pasterační teplotu a putuje do stáčecí linky. Mošt se v lince plní do skleněné nádoby horký, láhev se ihned zátkuje. Takovým postupem zajišťujeme kvalitu s jednoletou zárukou,“ přibližuje další pravidla podorlické moštárny Josef Hostinský. Jeho kolegyně, expedientka Hana Hrabalová, dodává, že pravidelným pitím jablečné šťávy bráníme poškození cév a předcházíme infarktu nebo mrtvici. Prokázalo se, že jablka udržují v dobré kondici i střeva, zabraňují tvorbě nádorů, nebo jejich růstu. Když prý vypijete jednu láhev o obsahu 0,7 litrů, dostane se do vašeho trávícího traktu šťáva asi z jednoho kilogramu jablek.

Drtička jablka rozemele a ty dál putují do hydraulického pásového lisu

Záruční doba výrobků z jednotlivých moštáren se může lišit, u těch podorlických, které se pyšní i řadou ocenění, garantují jeden rok. Ideální uskladnění prý moštům poskytneme ve sklepě. Teplotní výkyvy jim vyloženě nevadí, ale je dobré chránit je před sluncem.

Mošty obsahují jen přírodní cukr, se kterým si naše tělo poradí lépe než s cukry přidanými do sladkostí. Přesto není rozumné vypít celý litr moštu na posezení. Přírodní lék z jablíček můžete popíjet po celý den, skleničku na noc ale vynechte.

autor: VaW