Jahodový tunel sníte na posezení. Jemný dezert Anety Bartuškové připomíná pacholíka

Mezi nejúspěšnější recepty Pochoutkového roku patří jahodový tunel od Anety Bartuškové z Bítovčic na Vysočině. Výbornému dezertu stačí jeden den chlazení a bude tak dobrý, že ho sníte na posezení.

Ingredience
  • 300 g jahod
  • 400 g zakysané smetany
  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 želatinový ztužovač za studena
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 balíček dětských piškotů

Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky.

Formu na biskupský chlebíček si vyložíme potravinářskou folií (musí pokrývat všechny strany a přesahovat přes okraje) a na dno naskládáme dvě řady piškotů.

Ve větší míse metličkou promícháme vodu se želatinovým ztužovačem. Poté po lžících přidáme ušlehanou smetanu, kterou jsme zároveň smíchali se zakysanou smetanou a moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme nakrájené jahody a dobře promícháme.

Takto připravenou polovinu směsi dáme do formy na první vrstvu piškotů. Uhladíme, vyskládáme další vrstvu piškotů, kterou zakryjeme druhou polovinou smetanové směsi s jahodami. Nakonec vyskládáme třetí vrstvu piškotů. Zabalíme folií a dáme do lednice na 24 hodin.

Aneta Bartušková a Patrik Rozehnal

Aneta Bartušková

Na zahrádce jí rostou nejen jahody, ale dokonce několik malých smrčků, které později přesazuje do vlastního lesa. Aby příprava dezertu rychleji uběhla, upekla Aneta Bartušková buchtu a její manžel nasmažil kopu řízků.