Jak a čím nalákat turisty? V Hrádku slouží i darebáci z dávné historie

20. duben 2016

Jak oživit místní legendu a nalákat turisty na atraktivní výletní cíl v obci? V Hrádku na Frýdecko-Místecku přišli na to, že pomoci může i jeden lotr z dávné historie. Právě díky loupeživému rytíři Belkovi se dostanete do zajímavého kaňonu řeky Olše.

Dřevěná socha loupeživého rytíře Belka stojí před obecním úřadem. A jen kousek odtud u vody najdete skálu, kde bývala stará tvrz a odkud hříšník skočil do hlubiny.

„Belko je taková naše legendární postava. Někteří sice namítají, proč oslavujeme lotra, když ten člověk přepadal pocestné, poutníky a kupce. Ale na druhou stranu legenda praví, že se v něm pak hnulo svědomí – on to nemohl ustát a tak se vrhl i s koněm do hlubin řeky. A ten aspekt toho svědomí je pozitivní,“ říká starosta Hrádku Robert Borski.

V dávných časech procházela kolem Hrádku na Frýdecko-Místecku stará kupecká stezka do Uher, která je v kronikách je známá jako měděná. V Hrádku byly v 14. století postaveny dvě tvrze, které měly funkci varovných hradů.

„Jeden z nich byl údajně Belkův, respektive se tomu hradu říká Belko,“ dodává starosta.

Místo, odkud Belko skočil do řeky, milují vodáci, rybáři i cyklisti. Je tu neporušená příroda, hluboký kaňon a legendou opředená skála.

Starosta Hrádku Robert Borski ukazuje na skálu, ze které podle legendy skočil do hlubin Olše loupeživý rytíř Belko

„Připomíná hřib. Zespodu je vymletá a vrch zůstal,“ ukazuje starosta na skálu tyčící se asi pět metrů nad řekou.

Území patří do evropsky významné soustavy Natura 2000. Místo je chráněné kvůli vydře a mihuli potoční. A když budete mít štěstí, uvidíte také morčáka velkého, který zde hnízdí.

Více si o legendárním lupiči Belkovi a přírodních zajímavostech kolem řeky Olše, jíž místní neřeknou jinak než Olza, poslechněte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Řeka Olše, které místní neřeknou jinak než Olza
Spustit audio