Jak bude vypadat hornictví v roce 2023 v Moravskoslezském kraji?

5. listopad 2013

Za deset let se může stát spousta věcí a platí to také o průmyslu v Moravskoslezském kraji. Podívejme se teď do budoucnosti, a to hluboko pod povrch země, protože si položíme jednoduchou otázku: Na kterých dolech se bude dobývat uhlí i v roce 2023?

Horník Láďa je z dolu Paskov. Zlobí se, ale za 10 let po tomto dolu zůstane jen opuštěný areál. Ať už dopadne pomoc státu jakkoliv, do roku 2023 Paskov nepřežije.

„Důl není prodělečný. Myslím si, že je to věc vedení, hospodaření. Je tu antracit, koksovatelné uhlí. Takže nevím, co se děje, proč to najednou nejde,“ diví se pan Láďa.

Marka Síbrta ze společnosti OKD jsme se zeptali, jak to vidí s ostatními šachtami. Důležitým vodítkem pro věštění z hornické křišťálové koule jsou platná povolení - hlavně takzvaná EIA. Začněme dolem ČSM.

„Máme EIA platnou do roku 2020. Co se týče dolu Darkov, tak tam máme EIA platnou do roku 2020,“ říká Marek Síbrt.

Otazníky kolem Karviné

Velké otazníky jsou ovšem kolem dolu Karviná. Známe odpor mnoha tamních obyvatel proti rozšiřování těžby.

„Tam nám končí EIA v roce 2016 na závodě ČSA a my jsme oznámili náš záměr, že chceme prodloužit životnost toho dolu. Chceme tam těžit až do roku 2035. Právě rozvojové projekty nám pomůžou zajistit budoucnost OKD, zajistit budoucnost těžby v regionu,“ dodává Síbrt.

Ono to ale tak jednoduché nebude. Připomeňme, že před časem vznikla takzvaná uhelná aliance, spojení starostů, aktivistů a občanských sdružení. Tam patří i Monika Heisigová ze sdružení, které rozšiřování těžby pod Karvinou odmítá.

„Ten náš hlas už zase bude mít větší váhu a možná konečně dojde k uším našich poslanců a senátorů a lidí, kteří řídí tento stát, že už to takhle dál nejde,“ míní Heisigová.

Pokud by se další dobývání na dole Karviná nepodařilo, je velmi pravděpodobné, že OKD čeká další velký otřes. Marek Síbrt věří, že se nic takového nestane.

„Těžba v našem kraji má více než dvousetletou historii. Předpokládáme, že i za deset let tady OKD bude těžit uhlí a bude zaměstnávat tisíce lidí v regionu,“ říká Marek Síbrt.

Začne se těžit pod Beskydami?

No a ještě jeden důležitý bod na mapě Moravskoslezského kraje - důl Frenštát. Začne se těžit pod Beskydami? Odpor tamních obyvatel nepolevuje a těžaři raději mlčí.

V případě zakonzervovaného dolu Frenštát by se musely razantně pohnout politické ledy a teď v roce 2013 se nezdá, že by k tomu v blízké době došlo.

Bannery hnutí Greenpeace na těžních věžích ve Frenštátu pod Radhoštěm

Sečteno a podtrženo - uhlí se na Ostravsku v roce 2023 těžit zřejmě stále bude, ale může se stát, že v hodně okleštěném množství. To by ale znamenalo s vysokou pravděpodobností trvalé odmazání hornické nálepky tomuto regionu. A se všemi důsledky.


Budoucnosti hornictví v Moravskoslezském kraji jsme se věnovali také v anketě Dobrého rána s Českým rozhlasem Ostrava. Jak ji vidíte vy? Bude se u nás ještě za deset let těžit? To zjišťovala Hana Šromová.

autor: mrk
Spustit audio