Jak připravit skleník na zimu? Vydezinfikovat, vyhnojit a hlavně zásobit vodou

17. listopad 2018

Letošní podzim se tváří, že zima snad ani nepřijde, její nástupy však někdy bývají rychlé a náhlé. I proto je potřeba už nyní začít se zazimováním skleníků, které budou prvním zdrojem jarních vitamínů.

Základem zazimování je skleník zbavit všech zbytků letošních rostlin a důkladné porytí půdy. Ta dostane nejen potřebný kyslík, ale dostane se nahoru spodní odpočatá zemina. Základem před zazimováním skleníků je důkladná prohlídka skel a rámů, jejich oprava, případně namazání všech pohyblivých částí. Stojí za to provést také omytí vnitřních skel, která mohou být znečištěna. Venkovní skla naopak není dobré mýt teď, protože nastávající topná sezóna přináší zvýšené množství prachu v ovzduší a stejně bychom museli na jaře mytí opakovat.

Byla-li letošní úroda či rostliny napadené škůdci, není od věci stávající zeminu vyměnit. Pokud to není možné, je dobré přistoupit alespoň k dezinfekci půdy. Tu provádíme přípravky, které k tomu nabízí specializované obchody. Existuje však i levnější varianta, kterou je obyčejný manganistan draselný – tedy známý hypermangan. Je to laciná a velmi účinná ochrana zejména proti plísním a houbovým chorobám rostlin. Silným roztokem prolijeme půdu a rozprašovačem ošetříme i skla a rámy skleníku. Tuto aplikaci je však vždy nutné dělat na podzim, před vegetační přestávkou.

Jsou-li v půdě larvy škůdců, může pomoci dusíkaté vápno. To je navíc účinné i proti semenům plevelů, které v půdě přetrvávají. Aplikace dusíkatého vápna je možná i na jaře, podzimní užití je však lepší.

V případě ošetření půdy je možné ji také vyhnojit například kompostem. Ten by ale neměl být mladší než tři roky. S mladším kompostem je velmi pravděpodobné, že si do skleníku opět zanesete semena plevelů, která se v mladých kompostech ještě nestačila rozložit.

Odborníci doporučují nechat skleníky v zimě uzavřené, ovšem pokud napadne dostatek sněhu, naházet do nich lopatou dostatečnou vrstvu. Jeho postupné odtávání zajistí zasáknutí do půdy a na jaře dostatek vlhkosti pro růst rostlin.

A jak podotýkají praktici s dlouholetými zkušenostmi – co jde udělat na podzim, nenechávejte na jaro. To totiž přichází stejně náhle jako zima a na případné dohánění zanedbaných prací z podzimu nebude čas.

autor: kbz
Spustit audio