Jak se chránit při současných mrazech a co rozhodně nedělat, radí lékařka Zdenka Němečková Crkvenjaš

26. únor 2018

Málokdo si připouští, že mu mrazy mohou způsobit vážné zdravotní komplikace. A to i lidem, kteří jsou zdraví. Na rady, jak se s mrazem vyrovnat bez následků, jsme se ptali primářky popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice Zdenky Němečkové Crkvenjaš.

Omrzlina určitě nepotká jen horolezce nebo bezdomovce, týká se všech. Stačí, když vezmeme děti ven a vhodně se neoblečeme. Pak i hodina pobytu v mrazivém počasí okolo deseti stupňů pod nulou může znamenat zdravotní komplikace.

„Nezáleží jen na teplotě, ale i na vlhkosti vzduchu, na tom, zda fouká vítr. Tam opravdu stačí hodinka, když si jdeme stavět sněhuláka a máme mokré ruce, foukne vítr... Tělo se ochladí rychleji než za jiných podmínek. Prsty začnou mravenčit, někdy zbělají a cítíme tam nějaké napětí. To už vznikla omrzlina prvního stupně,“ popisuje primářka.

Zdenka Němečková Crkvenjaš hlavně doporučuje, aby kojenci a nemocní lidé v silných mrazech vůbec nechodili ven a pokud už je to nutné, tak aby tam byli jen nezbytně nutnou dobu.

Pozor na hydratační krémy

Také pozor na použití krémů, zcela nevhodné jsou hydratační krémy. „Když je pod nulou, tak voda zmrzne. A vy si dáte na obličej krém, který má hydratovat pokožku, to znamená, že ještě uspíšíte promrznutí té horní vrstvy kůže. Je důležité, aby ten krém měl vysoký obsah tuku, aby to co nejpomaleji zamrzalo,“ dodává primářka.

Další rady, rizikové faktory, či chyby, kterých se v souvislosti s mrazy dopouštíme, o tom všem uslyšíte v záznamu rozhovoru – viz odkaz v úvodu článku.

autoři: tif , Iva Piskalová
Spustit audio