Jak se má proměnit park u Severočeského muzea v Liberci? Architekti představí své plány veřejnosti

19. květen 2022 10:40

Park u Severočeského muzea v Liberci čeká obnova. Jeho novou podobu navrhl architektonický Ateliér Krejčiříkovi. Jeho zástupci ve čtvrtek 19. května v libereckém muzeu návrh představí lidem.

Park u libereckého Severočeského muzea je sice kulturní památkou, je ale ve špatném stavu. Projektanti představí historii parku, jak se vyvíjel, a jakým způsobem ho chtějí proměnit, aby odpovídal standardům 21. století.

Chtějí například odstranit parkoviště před muzeem a udělat tam nádvoří, kde se budou moct konat různé kulturní akce. Plánují také vznik naučné stezky s různými rostlinami a venkovními výstavními panely.

„Tak, jak máte expozice vevnitř, tak podobnou expozici (chceme) připravit pro návštěvníky muzea venku. Ten park bude obohacen o rostliny, které se používají na severu Čech, a měla by tam vzniknout naučná stezka a ta expozice by se měla dostat ven,“ řekl Českému rozhlasu architekt Přemysl Krejčiřík. Výstavní panely by měly například upozorňovat na významná výročí, která jsou spojená s Libercem.

Čtěte také

Revitalizaci parku plánuje Liberecký kraj už delší dobu. V době koronavirové krize ale nebylo možné představit plány na veřejném setkání. Muzeum tenkrát alespoň uveřejnilo vizualizaci návrhu. Podle ředitele muzea Jiřího Křížka mezi lidmi vyvolaly rozruch ty části, které se týkají zeleně.

Ve hře je například dosazování, přesazování, ale také kácení stromů. To by chtěli projektanti lidem na setkání víc vysvětit. Dřív byla na místě současného parku botanická zahrada. Architekti ho proto chtějí obohatit i o další rostliny, jako jsou například keřové růže nebo okrasné traviny.

Liberecký kraj původně chtěl na zaplacení obnovy parku čerpat peníze z tak zvaných norských fondů, mělo jít o 25 milionů korun. To ale nevyšlo. Jak uvedla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová ze Starostů pro Liberecký kraj, náklady by dnes pravděpodobně byly vyšší. Hejtmanství tak chce mít projekt v zásobě a čekat na vhodnou dotační výzvu. Nový park by mohl být hotový zhruba do čtyř let.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související