Jak se natáčel ostravský díl unikátního dokumentu Tady bydlí rozhlas

1. květen 2018

Tady bydlí rozhlas. Tak nazval redaktor Jan Herget dokumentární seriál o rozhlasových budovách. Připravil ho k 95. výročí rozhlasového vysílání. Jeden z dílů se natáčel také v Ostravě.

V hudebním studiu Českého rozhlasu Ostrava dotočil v polovině dubna redaktor Jan Herget patnáctidílný dokumentární seriál o rozhlasových budovách. Cyklus nazval Tady bydlí rozhlas, a když zhasla poslední natáčecí pomyslná červená, popovídali jsme si s ním, s hercem Davidem Vávrou a s mistrem zvuku Martinem Duškem.

Patnáctidílný rozhlasový seriál představuje kolekci architektury, kterou budovy Českého rozhlasu prezentují. Středověké měšťanské domy, secesní vily, neorenesanční paláce, funkcionalistické skvosty, domy ušité rozhlasu na míru nebo moderní stavby přelomu tisíciletí.

Čtěte takéDvojka - Tady bydlí rozhlas

Seriál Tady bydlí rozhlas vysílá Dvojka každý všední den od pondělí 30. dubna do pátku 18. května 2018 vždy po 18:00 hodině v magazínu Kolotoč. Ostravský díl je na programu ve středu 9. května.

autoři: Dagmar Misařová , tif | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.