Jak se zbavit ničitelů brambor? Na háďátka a drátovce platí dusíkaté vápno

13. duben 2022

Brambory se začínají vracet na české zahrady. Pardubický zahradník František Hlubocký to vidí velmi rád. Podle něj není nad čerstvě vykopanou bramboru z vlastní zahrady. Ale je potřeba vyhnout se škůdcům. Kromě plísně bramborové škodí bramborám háďátka a drátovci.

Háďátko je malý tvor, kterého nelze pouhým okem vidět. Přebývá v zemi tam, kde byly brambory v minulých letech. Vajíčka háďátek přežívají zimu v zemině po bramborách. Když brambory na jaře vysadíme na stejném místě, z vajíček se vylíhnou dospělci a uchytí se na kořínkách.

„Na napadené rostlině po šesti, sedmi týdnech zjišťujeme, že se listy kroutí a žloutnou. Když rostlinu vytáhneme, uvidíme na kořenech malé bouličky. Právě tam jsou dospělci, kteří si tam opět chystají vajíčka. A to je špatně,“ informuje zahradník Hlubocký.

Zahrádkáři drátovce důvěrně znají

Drátovec je druhým významným škůdcem na bramborách, který sice rostlinu zcela nezahubí, ale znehodnotí. Drátovec je pevný lesklý červík připomínající opravdu kousek drátku.

„Jedná se o larvy kovaříkovitých. Je jich několik druhů a přežívají v zemi stejně jako háďátka. Někdy zalezou přímo do brambory. Rostlinu úplně nezahubí, ale provrtají. Tak každý zahrádkář pozná, kdo mu škodí v bramborách,“ vysvětluje František Hlubocký.

Jak škůdce zlikvidovat? Řešení jsou dvě

V současné době neexistují na trhu jedovaté přípravky, které by škůdce usmrtili. Ty už se podle zahradníka Hlubockého nesmí prodávat. Takže pokud nemůžete dát brambory jinam, použijte hned zjara - při přípravě zeminy k sadbě - dusíkaté vápno. Je třeba myslet na to aspoň 14 dní před výsadbou a řádně zapravit do země. Důležité je pořádně vápno protřepat a pozemek zrýt vidlemi tak, aby se vápno dostalo aspoň do patnácticentimetrové hloubky.

„Ale nejlepší rada je, nevracet se na pozemek po tři roky, a s bramborami cestovat po zahradě, pokud máme dost místa,“ uzavírá zahradník.

Spustit audio