Jak správně zazimovat bazén: Kdy vodu vypouštět a kdy ne

30. září 2021

Možná ještě otužilci si v těchto dnech užívají koupání venku v nadzemních nebo vestavěných bazénech na zahradách. Pro teplomilné plavce už nastal čas zazimovat.

„U malinkých osvěžujících „cachtátek“, kde neuděláte ani jedno tempo, se vyplatí vodu vypustit, bazén vyčistit od listí nechat vyschnout a složit. U některých konstrukcí to možné není, a tak po vypuštění a vyčištění stačí přikrýt plachtou. U větších bazénů se nevyplácí vodu vypouštět, ale zazimovat,“ radí prodejce a výrobce bazénu Rentmil Martin Zikula.

Nejdříve musíme srovnat hodnoty pH a chloru v bazénové vodě. Chlor by měl mít hodnoty 0,1–0,6 mg na litr. Hodnota pH by měla být 6,8–7,4. To je důležité proto, aby voda netrpěla kazivostí a vzniku řas.

U každého postupu je dobré počkat den a u každé aplikace mít alespoň čtyři hodiny zapnutou filtraci, aby se voda dobře promíchala. Stejné hodnoty platí i u bazénů se slanou vodou, které používají salinaci. I tam je chlor, který se v salinátoru ze soli do vody uvolňuje pomocí elektrolýzy.

Pak zbavíme vodu mechanických nečistot vodním vysavačem – ručním nebo automatickým. Potom důkladně propláchneme filtraci, u pískové propereme písek, z bazénu zmizí část vody, zbytek upustíme pod technologické otvory. Pak veškerá zařízení odpojíme a zbavíme vody.

Do bazénu nalijeme podle jeho obsahu zazimovací roztok. Pokud nemáme bazén zastřešený, přikryjeme ho plachtou, kterou nabízejí prodejci a výrobci bazénů. Zabrání spadu listí a nečistot, které by během zimy mohly v bazénu zahnívat.

Co jsou technologické otvory a jaká všechna zařízení odpojit si poslechněte v reportáži.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.