Jak sušit přebytky ovoce z vaší zahrady radí Josef Maršálek

Pokud máte zahradu a z ní přebytky ovoce, ať už jsou to jablka, švestky, hrušky nebo třeba borůvky, tak vám doporučuji vaše přebytky nejenom zavařit a zakonzervovat mrazením, ale také usušit. Sušení dává smysl všude tam, kde je vysoký obsah vlákniny.

Jablka a hrušky můžete krájet na měsíčky nebo plátky. Větší kousky budou vyžadovat delší sušení. Meruňky stačí přepůlit, švestky a hroznové víno ani krájet nemusíte. Pro zachování svěží barvy můžete jablka nebo hrušky namočit do vody s citronovou šťávou.

Na samotné sušení nám bude v létě stačit sluneční svit. Přes zimu můžeme sušit i na radiátorech, používáme papír na pečení. Moje babička, když sušila hrušky na frgály, tak je sušila v rozpálené peci, ale dále už nepřikládala. Nám dnes pomůže kvalitní sušička na ovoce.

Sušené ovoce používáme během zimy, podzimu, když není přístup k čerstvému ovoci. Kousky sušeného ovoce se nám budou hodit do všech kynutých těst, ale také třených hmot, známe například biskupský chlebíček plný dobrých rozinek, kousků čokolády, ale také borůvek nebo meruněk.

Sušené ovoce vždy skladujeme na suchém a tmavém místě ve vzduchotěsných dózách.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.