Jak to tedy bylo? Kromě Vondráka se nechali naočkovat i další členové krizového štábu

5. únor 2021 00:34

V Moravskoslezském kraji se přednostně očkovali i další členové krizového štábu. Český rozhlas upozornil, že dávku vakcíny na sklonku roku dostal hejtman Ivo Vondrák (ANO) a také krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. A to navzdory tehdy platné očkovací strategii ministerstva zdravotnictví.

„Zpětně to vypadá blbě, ale v tu chvíli pan Kužel suploval tři okresní velitele, protože bylo několik set policistů nemocných. V danou chvíli skoro nefungovala záchranka, takže naočkovat krizový štáb, ať to má kdo řídit, se v danou chvíli zdálo naprosto logické a správné,“ říká náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Čtěte také

Unucka sám přiznává, že se jako zástupce hejtmana a člen krizového štábu nechal naočkovat také. Vakcíny dostali od moravskoslezské záchranné služby. I podle jejího ředitele Romana Gřegoře to tehdy systém umožňoval. „Šlo o vakcíny z depozitu fakultní nemocnice a bylo všechno přísně v souladu s tehdy platnými pokyny,“ uvedl Gřegoř.

Podle opoziční zastupitelky Zuzany Klusové (Piráti) by na přednostním očkování členů krizového štábu nebylo nic špatného, kdyby je vláda svými pravidly pro očkování jako prioritní skupinu jasně určila. „Teď to ale na lidí působí tak, jsme si sice všichni rovni, ale někteří politici jsou si i s ohledem na očkování rovnější, poznamenala zastupitelka.

Naopak opoziční zastupitel za KSČM Josef Babka je přesvědčený, že lidé, kteří kraj v krizi řídí, se musí očkovat mezi prvními. „Lidé, kteří organizují boj proti pandemii, by měli být samozřejmě očkováni z toho důvodu, aby byli funkční. A těmto lidem bych to dal za povinnost,“ zdůraznil Babka.

Podle ministerstva zdravotnictví ale i na konci roku platilo, že se vakcínami proti koronaviru mají primárně očkovat zdravotníci, kteří přicházejí do kontaktu s covidovými pacienty.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související