Jak vznikl Vídeňský řízek? Z nouze. Císařský kuchař neměl parmezán

Vídeňský řízek pochází ještě z dob Rakouska-Uherska. I když ne tak docela. Tvrdí se, že byl znám už ve starověkém Řecku, pak se přes Arábii a Španělsko dostal do Itálie, kde ho poprvé po vítězném tažení na Miláno přibližně v srpnu 1848 ochutnal maršál rakouské armády Jan Josef Václav Radecký z Radče.

Jedl vlastně „cotoletta milanese“, se kterou se seznámil v Benátkách. Jednalo se o kotletu obalovanou směsí strouhanky a parmazánu. Jídlo mu natolik zachutnalo, že ho doporučil i císaři Františku Josefovi II. Císařský kuchař ale neměl parmazán, proto nahradil sýr moukou a vejcem - dal tak vzniknout vídeňskému řízku.

Řízek se brzy poté stal ve Vídni natolik rozšířeným a oblíbeným, že jako Wiener Schnitzel (vídeňský řízek) vstoupil do kulinářské historie a zůstal dodnes spojený s rakouskou metropolí.


Věděli byste, z čeho se pravý vídeňský řízek dělá?

a) z vepřového
b) z telecího masa

Pokud to víte, zkuste si snámi zahrát o 2 dárkové poukazy na jídlo s pitím v rámci festivalu Grand Restaurant v Praze a navrch o Mauerův výběr Grand Restaurant pro rok 2014.

Vepřové maso na řízky

Stačí napsat SMS se správnou odpovědí. Pokud si myslíte, že se vídeňský řízek dělá z vepřového, napište textovku ve tvaru POCHOUTKY A, pokud je podle vás z telecího masa, napište POCHOUTKY B a pošlete nám SMS do úterní půlnoci (28. ledna) na číslo 907 77 04. Nezapomeňte připojit i svoje jméno, příjmení a adresu.