Jak vznikla severská chůze? Nenapadnul sníh. Vyzkoušejte jeden z nejzdravějších sportů

1. únor 2015

Je vám zima? Rozhýbejte se. Vezměte hůlky a běžte se zahřát do mrazu. Severská chůze (Nordic Walking) je zábavná, zdravá a nenáročná. Zvládnou ji děti i senioři. Do studia nás o tom přišla přesvědčit instruktorka tohoto populárního pohybu a fyzioterapeutka Michaela Kubínová.

Únor na nás někdy padá jako těžká deka. Už dlouho jsme zavření ve čtyřech stěnách kanceláře nebo bytu. Slunečního svitu je málo a chřipka řádí napříč republikou. Z nudy i oslabené imunity nás bezpečně vytáhnou hole na severskou chůzi. Nechte se nalákat k procházce polabskou nížinou.

Díky holím se nemusíte bát ani zmrzlého terénu nebo sněhu. Severská chůze posílí naší kondici a zvedne nám náladu. Stačí si udělat alespoň půl hodiny času,“ říká Michaela Kubínová.

Dynamická chůze Nordic Walking pochází z Finska a je považována za jeden z nejzdravějších sportů.

„Traduje se legenda, že při populárním finském běžkařském závodě selhalo počasí. Nebylo dost sněhu. Akce se ale nezrušila. Účastníci závod absolvovali bez lyží pouze s běžeckými holemi,“ vypráví Michaela Kubínová. Celá země se tenkrát v televizi dívala, jak si to všichni šinou po trase v botách s holemi v rukou a Nordic Walking byl na světě. Nový sport se nejprve rozšířil po celé Skandinávii a pak prosáknul do Evropy.

„Původně to byla mimosezonní tréninková metoda pro běžkaře. Ale díky jednoduchosti a účinnosti se rozšířila mezi veřejnost,“ vysvětluje Michaela Kubínová.

Je to snadné, pokud to děláte správně

Pokud s hůlkami při Severské chůzi zacházíte správně, znásobíte bez větší námahy efekt klasické chůze. A díky tomu zapojíte 90 procent všech svalů. Tepová frekvence se přitom drží v úrovni, ve které se člověk cítí v pohodě. Při takovém pohybu spálíte až 400 kalorií za hodinu.

„Příjemným paradoxem je, že přesto všechno je Severská chůze o mnoho lehčí než chůze běžná,“ říká s úsměvem lektorka Michaela Kubínová. Technika chůze má jednoduchá pravidla a zvládne ji opravdu každý. Nemyslete si, že je to vhodné hlavně pro seniory. Zvládnou to už sedmileté děti, které rády napodobují své rodiče.

Krokem číslo jedna by neměl být nákup holí, ale lekce s profesionálním instruktorem. Vysvětlí vám správnou techniku, dohlédne na to, abyste se všechno naučili správně. Na druhou stranu i vy rychle zjistíte, jestli vám tento druh pohybu vyhovuje. Když se vám to bude líbit, můžete jít nakupovat hole.

„Vezmeme hůl do ruky a zavěsíme malíkovou hranu do poutka. Na nohou bychom měli mít boty, ve kterých běžně chodíme. Potom se napřímíme. Ruka by měla svírat pravý úhel. Je důležité, aby lektor viděl konkrétního člověka v pohybu, pak vám rád doporučí to pravé pro vás,“ uvádí Michaela Kubínová. Hole pro severskou chůzi jsou určeny pro chůzi, běh, posilovací a protahovací cvičení. Kvalita materiálu zde hraje důležitou roli. Hůl musí být pevná a zároveň pružná.

„Hrot hole je ostrý, trochu zahnutý, protože se potřebujeme odrazit. Hůl musí být lehká, nejlépe z karbonu. Není skládací a nahoře je madlo s poutkem,“ popisuje sportovní náčiní Michaela Kubínová.

Hůlky do ruky a jde se na to!

Severská chůze představuje množství pozitivních účinků na náš organismus. Posiluje nejen svaly, ale i srdce. Zvětšuje hustotu kostí, zlepšuje výdrž a hybnost. Podporuje správné držení těla. S hůlkami ale neběhejte po městě.

„Severská chůze patří do přírody. Pohyb na uměle vytvořených površích obecně není pro lidské tělo ideální,“ upozorňuje Michaela Kubínová, která je také fyzioterapeutkou. Co si kromě holí ještě vzít na zimní toulky zamrzlou krajinou? Dobré jsou tzv. zimní botičky na hroty. Mají otvory. Na jednu stranu tlumí nárazy, které by odskákaly naše klouby. Ovšem na stranu druhou se přece jenom špička zabodne do zmrazku a zabrání smyku. Pohorky nechte doma v botníku. Lepší je sportovní obuv a návleky, které schovají svršek boty a udrží tepelný komfort kolem kotníku a lýtka.

Nepleťte si trekingovou chůzi a Nordic Walking

„Někdy lidé přijdou na lekci Severské chůze s představou, že jim hole pomohou od bolesti kloubů Ale Nordic Walking je sportovní dynamická chůze, je to alternativa k běhu. Chůze s holemi jako s oporou je zcela něco jiného,“ upozorňuje Michaela Kubínová. Trekingové hole slouží jako hole oporové převážně při turistice v horském prostředí. Jsou vyráběné většinou teleskopické (skladatelné). S holemi pro trekking-turistiku ale nezvládnete správnou techniku Nordic Walkingu.

autor: PRO
Spustit audio