Jak z 20 eur udělat 2,5 milionu

11. listopad 2012

Freie Presse nebo naše partnerská stanice MDR se věnovaly zvláštní příhodě manželského páru důchodců z Drážďan. Ti si na bleším trhu koupili za dvacet euro sbírku známek. Doma zjistili, že je v ní také známka, kterou v roce 1861 vydala pošta Spojených států amerických.

Vzhledem k tomu, že na světě jsou pouze dvě další známky z této série, odhaduje se její cena na 2,5 milionu euro. Pravost známky ověří ještě specialisté v New Yorku.

Freie Presse oder unsere Partnerradiostation MDR widmeten ihre Aufmerksamkeit einer seltsamen Geschichte, die ein Dresdner Rentnerpaar erlebt hat. Die Rentner haben auf einem Flohmarkt ein Paket alter Briefmarken zum Preis von 20 Euro gekauft. Zu Hause haben sie dann entdeckt, dass das Paket auch eine Briefmarke enthält, die von der Post der Vereinigten Staaten im Jahre 1861 ausgegeben wurde. Da es bisher nur zwei weitere Exemplare dieser Briefmarke bekannt werden sollen, wäre sie voraussichtlich 2,5 Euro wert. Ob die Marke tatsächlich echt ist, wird noch von den Experten in New York geprüft werden.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.