Jaká synagoga vyhrála soutěž krásy, Izrael chystá náboženskou reformu a co zakazovaly rasové zákony

9. leden 2022

Existuje „Miss synagoga“ České republiky? Izrael vře kvůli náboženským reformám. A dá se zacházení s neočkovanými skutečně srovnat s rasovými zákony?

Záchrana židovských památek

Rekonstrukce synagogy v Polici u Jemnice trvala bezmála deset let. A vyplatilo se to. Nedávno získala cenu Patrimonium pro futuro v kategorii Obnova památky. Nebyl to ale zdaleka jediný úspěch Federace židovských obcí. Za zmínku stojí třeba oprava obřadní síně židovského hřbitova v Bzenci, která byla dokončena loni v srpnu.

Co dalšího v oblasti péče o památky přinesl minulý rok? A co se Federace židovských obcí chystá opravit letos? Na to se ptala Anna Jurečková architekta a památkáře Jaroslava Klenovského.

V Izraeli chystají velkou náboženskou reformu

Izraelská vláda řeší koronavirovou pandemii, íránský jaderný program, nedostatek bytů – a také velkou reformu židovského náboženského života v zemi. Její první, zdánlivě nevýznamná část, vstoupila začátkem roku v platnost, ale může mít dalekosáhlé důsledky, jak v následujícím příspěvku ukazuje Jan Fingerland.

Čeho přesně se reforma týká? Koho může ohrozit? A pomůže snížit napětí mezi jednotlivými proudy judaismu? I na to Jan Fingerland odpovídá.

MemoMap: Dějiny holokaustu v Praze

Jsou na tom neočkovaní podobně jako Židé vyloučení z veřejného života za nacismu? Možná by vás mohla zaujmout výstava na pražské Kampě o tom, co tehdy konkrétní lidé za německé okupace zažívali kvůli svému původu. S kurátorkou výstavy Danou Gabaľovou z Institutu Terezínské iniciativy natáčela Daniela Brůhová.

Jakou pokutu dostali Židé jen za to, že prošli parkem u pražské Jindřišské věže? A co se stalo, když si šálou omylem zakryli židovskou hvězdu?

Poslechněte si celý Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio