Jaké to bylo kdysi v nemocnici? Odpověď najdete v Muzeu ošetřovatelství

13. duben 2012

Slezská nemocnice v Opavě už více než měsíc testuje na veřejnosti zcela nové a naprosto unikátní Muzeum ošetřovatelství. Na jednom místě můžete vidět, s čím kdysi pracovaly sestry a jaké nástroje používali lékaři na operačních sálech. Nechybí celá řada kuriozit.

Jsou to dvě místnosti a desítky příběhů nás pacientů. Co třeba dokonalá sada nádob, které přímo v posteli nahrazovaly toaletu? To s jedním zamává, prozrazuje Lenka Hanková z vedení opavské nemocnice.

„Dokonce když tady byla jedna malá exkurze, tak jeden z členů toho zvědavého týmu si sedl na židli a byl zelený a bledý,“ popisuje Hanková.

Jsou tady k vidění i nefalšované gumové postroje, které nosily ženy při samovolnému úniku moči. Děs a hrůza, chtělo by se zvolat.

„Představa, že bych s tím chodila – pacienti s tím měli strašné nepohodlí,“ říká dále Hanková.

Kolekce mís, které nahrazovaly ležícím pacientům toaletu. Většinou na ně nikdo nevzpomíná v dobrém.

Můžete si téměř sáhnout na model desítky let starého nemocničního pokoje, poznáte, jak nepohodlné pláště nosili lékaři a do čeho se dávali novorozenci při cvičení v rámci civilní ochrany.


Chcete-li si zavzpomínat, jaké to kdysi bylo v nemocnici, poslouchejte dnešní magazín Křížem krajem o historii skalpelů, injekcí a mnoha ne zrovna příjemných věcí. Po odvysílání najdete záznam pořadu v iRadiu.

autor: mrk
Spustit audio