Jakub Jan Ryba: Koncerty

8. říjen 2020

Nová nahrávka orchestru L'Armonia Terrena s dirigentem Zdeňkem Klaudou a sólisty – Radkem Baborákem /lesní roh/ a Eduardem Šístkem /violoncello/. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Některé hudební pasáže mají moderní a překvapivý výraz, Jakub Jan Ryba zkrátka není nikdy předvídatelný a jeho hudba zrcadlí každodenní malá dramata, která ve svém profesním životě musel chtě nechtě podstupovat. Interpretace violoncellisty Eduarda Šístka a hornisty Radka Baboráka jsou velmi osobní, emocionálně bezprostřední a zanícená. V případě mladého violoncellisty je zřejmé, že zde vyrůstá osobnost, která zvládne i ta nejobtížnější zadání. Radek Baborák jednoznačně potvrdil své exkluzivní postavení mezi světovými sólisty na lesní roh. Jeho hra má odzbrojující charisma a vitální náboj. Orchestr L'Armonia Terrena pod sofistikovaným, poučeným a empatickým vedením Zdeňka Klaudy hraje skutečně báječně. Za brilantní souhrou, nádhernou barevností a skvělými dynamickými poměry stojí erudice nejen Klaudy a jednotlivých hráčů, ale i dalších protagonistů, mezi nimiž čteme jména legendárních mistrů zvuku Jaroslava Krčka, Václava Roubala a Karla Soukeníka. Zkrátka, nic nebylo ponecháno náhodě, vše svědčí ve prospěch koherentního celku a pro radost z podivuhodné hudby Jakuba Jana Ryby. (…)

(…) Album s koncerty Jakuba Jana Ryby si rozhodně zaslouží opakovaný poslech. Zejména violoncellový koncert se uším nepoddá napoprvé a otevírá se postupně. Hornový koncert je skutečnou třešničkou na dortu a bez zajímavosti nejsou ani závěrečné Kasace, která dotváří instrumentální profil Jakuba Jana Ryby, jako osobnosti, která stále má čím překvapit. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Nibiru Publishers.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.