Jakub Vadlejch vyhrál oštěpařskou soutěž na Zlaté tretře, Tomáš Staněk byl mezi koulaři třetí

14. červen 2018 05:06

Jakub Vadlejch dokázal vyhrát na ostravském mítinku soutěž oštěpařů, když porazil Němce Thomase Röhlera hodem dlouhým 88,63 metru. Koulař Tomáš Staněk skončil ve velké konkurenci třetí. Čtvrtý doběhl na čtvrtce Pavel Maslák. Soutěž oštěpařek vyhrála v předprogramu Nikola Ogrodníková. Na trati 100 metrů kraloval americký sprinter Justin Gatlin.

V soutěži oštěpařů se představili hned čtyři čeští zástupci a také úřadující olympijský šampion Thomas Röhler z Německa. Ten se dostal hned v první sérii jasně do vedení po hodu 80,93.

Při druhém pokusu se ale před něj dostal nejlepší z Čechů ve startovním pořadí Jakub Vadlejch. Svěřenec Jana Železného dohodil oštěp na značku pro 88,36 metru a dostal se do čela závodu.

Čtěte takéKladivářka Wlodarczyková ovládla Zlatou tretru ve svém nejlepším hodu v sezoně. Disk vyhrál Gudžius

Německý oštěpař se sice postupně zlepšoval, ale na výkon Vadlejcha to nestačilo a ten tak slaví vítězství. Z dalších Čechů byl pátý Vítězslav Veselý, sedmý Jaroslav Jílek a osmý Petr Frydrych.

„Je to skvělý, ale já poslední závody mám pořád takový lehce smíšený pocity z toho, že pořád mi tam něco chybí, ale to vítězství je neuvěřitelné,“ řekl po závodě Českému rozhlasu Vadlejch.

Další vrhačskou disciplínu na programu byl vrh koulí. Tomáš Staněk se dokázal trefit až do svého čtvrtého pokusu a poté se začal zlepšovat. Tím šestým hodil 21 metrů 46 centimetru a zajistil si třetí místo. Vítězství bral Novozélanďan Thomas Walsh, který zároveň stanovil nový rekord mítinku na 22 metrů a 16 centimetrů. Druhý byl Polák Michal Haratyk.

V poslední mužské běžecké disciplíně večera se představila jedna z domácích hvězd mítinku, trojnásobný halový mistr světa Pavel Maslák. Ten sice zpočátku závodu držel tempo s nakonec vítězným Abdalellehem Harounem, ale v závěru vytuhl a doběhl až jako čtvrtý.

Představení Justina Gatlina

Nejkratší mužský sprint podle předpokladů ovládl Američan Justin Gatlin v čase 10,03 s, tím pádem mu nevyšel jeho útok na čas pod deset vteřin. Na stupních vítězů ho doplnili Akani Simbine z Jihoafrické republiky a další Američan Mike Rodgers.

„Jsem spokojený, neměl jsem svou oblíbenou dráhu číslo tři, musel jsem si poradit v dráze číslo čtyři. Celý týden tady bylo slunečno a krásně a dneska chladno. Navíc se vracím po zranění, takže musím být hodně spokojený, co jsem předvedl,“ dodal po svém vítězství Gatlin.

Jako vůbec první odstartovala na vítkovickém stadionu soutěž tyčkařů. V té soutěžili o stupně vítězů Pawel Wojciechowski z Polska, Američan Sam Kendricks a další zástupce Spojených států Houston Scott. Polák jako jediný skočil výšku pět metrů a 75 centimetrů a zajistil si vítězství. Jediným českým zástupcem byl Jan Kudlička, který obsadil dělenou šestou příčku.

Následovalo soupeření výškařů. To ovládl největší favorit a mistr světa z loňského londýnského šampionátu Katařan Mutaz Essa Barším, když překonal výšku dvou metrů a 38 centimetrů, čímž stanovil nový rekord mítinku. Jediný Čech ve startovním poli Jaroslav Bába skončil na děleném osmém místě, jeho překonanou výškou bylo dva metry a 15 centimetrů.

Úspěšné vystoupení českých atletek

Simona Vrzalová obsadila třetí místo v běhu na 1500 metrů v osobním rekordu 4:04,80 minuty, kterým se zařadila na druhou příčku v českých historických tabulkách. Lepší je jen rekordmanka Ivana Walterová (4:01,84). Vrzalová si zlepšila maximum o více než dvě sekundy.

Nikola Ogrodníková v předprogramu vyhrála oštěpařskou soutěž svým třetím nejlepším hodem sezony 64,17. Zlepšila se oproti čtvrtečnímu startu na Diamantové lize v Oslu, kde jí k třetímu místu stačilo 61,56.

„Přijela jsem s tím, že chci vyhrát. Tady jsem se snažila některé věci změnit, což se podařilo. Spíš jsem potom bojovala s rozběhem, ale jsem naprosto spojená,“ těšilo její vítězství Ogrodníkovou.

autoři: bor , ddp | zdroj: ČTK
Spustit audio