Jánské Koupele dále chátrají

10. říjen 2001
Pod kůži

Jánské Koupele v okrese Opava ještě před devíti lety byly místo hojně navštěvované lázeňskými hosty. Dnes opuštěný areál, který se stal důkazem majetkových sporů a nezájmu investorů. Turisté, kteří kolem projíždějí, nechápavě kroutí hlavou, jak může někdo nechat tyto lázně chátrat. Odpovědi hledal Martin Knitl a Ivana Šuláková.

Autor 1: Jánské Koupele, dříve zvané Jánský Pramen nebo Jánská Studánka, zažily největší rozkvět na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Patřily k turistickým a lázeňským unikátům v celém Slezsku. O věhlas se postarala především kvalitní železitá voda, která měla blahodárný vliv při léčbě srdečních a nervových chorob, ale také při revmatismu.

Autor 2: Svou roli sehrála i poloha koupelí. Leží asi 20 km jihozápadně od Opavy, uprostřed lesů nedaleko obce Staré Těchanovice. Lázně založil hraně Johan z Trenčína kolem roku 1810. O největší podíl na věhlasu se zasloužil hrabě Kamil Razumovský, který se usadil na blízké pevnosti Vikštejn. Od té doby je jméno Jánských Koupelí spojováno s ideální léčebnou kúrou a odpočinkem.

Autor 1: Po roce 1989 začaly spory o vlastnictví, které se na objektu podepsaly tak, že už jen málokdo věří v obrat k lepšímu. Přednosta Okresního úřadu v Opavě Pavel Krejčí neskrývá pocit beznaděje.

Pavel Krejčí, přednosta OÚ Opava: Jánské koupele, to je jeden z velkých problémů tohoto okresu. Já když jsem sem nastoupil do tohoto úřadu, tak vím, že probíhala soudní pře mezi Unií odborových svazů a okresním úřadem, jestli je to majetek státu nebo jestli je to majetek odborů. Vyhrály to odbory a od té doby se vlastně neděje nic.

Autor 2: Opuštěné Jánské Koupele jsou podle přednosty Krejčího ztrátou nejen v okresním měřítku.

Pavel Krejčí, přednosta OÚ Opava: To býval nejvíc navštěvovaný kout našeho okresu. Jezdilo tam hodně lidí na rekreaci, bývalo tam spoustu lidí, pracovní příležitosti. Já chápu, že pro Pražáky je to kout, který je hodně daleko od Prahy, takže pro ně není tak zajímavý. A jestliže původní cena, která tam byla, byla 50-70 milionů a teď už jdou na 30 milionů, je vidět, jak za pár let jak strašně rychle chátrají a jak tento kout může být úplně devastovaný.

Autor 1: Ještě v roce 1987 uvádí turistický průvodce okresem Opava, že Jánské Koupele jsou největším rekreačním střediskem široko daleko. Zavoláte-li do areálu dnes, uslyšíte asi toto: "Ne, to už je uzavřený. Jestli to bude otevřený někdy, na to se musíte zeptat Prahy, víte?"

Autor 2: Zeptejme se ještě starostů okolních obcí.

František Vrchovecký, starosta Budišova nad Budišovkou: Co vám můžu říct? Když to jako fungovalo, tak to oživovalo tady jednak v Budišově ten život a byl to i nemalý přínos pro ty místní obchodníky, protože řada lidí tam pracovala. Mám informace i od těch okolních kolegů, že vlastně to byly většinou ženy, že a pro ně tady sehnat práci je problém. Druhá věc je, že tam, bylo krásné místo a že tam jezdili lidé, kteří potom zase vyjížděli tady. A Budišov byl vlastně takovým nejbližším městečkem, kde se dalo třeba i něco potom koupit. Takže i pro ně to byl takový aby se řeklo tip na nějaký výlet.

Autor 1: A myslíte si, že se to podaří vrátit zpátky?

František Vrchovecký, starosta Budišova nad Budišovkou: Stát se pokoušel, Okresní úřad Opava se pokoušel nějakým sporem to řešit, ale připadlo mi divné, že dejme tomu odbory nemají podle mě žádný velký krůček od státu. Tehdy byly ve státní struktuře, že jo, ale dneska se k tomu tak stavějí a to si myslím, že není fér, když se zaštiťují tím, že to má nějaká unie. Já nevím, jak to tam je ten název. To si myslím, že správné není. Ten majetek jaksi nepatřil pár lidem, patřil de facto státu a ten stát by se mělo to postarat.

Autor 1: Abychom byli přesní, Jánské Koupele patří po vyhrané soudní při Majetkové správní a delimitační unii odborových svazů.

František Vrchovecký, starosta Budišova nad Budišovkou: Jsou tam obrovské hodnoty. To není jenom těch pár budov, ale je tam pramen, který tam je a potom pro tuto oblast je to obrovská ztráta, protože by to přineslo řadu těch pracovních míst a také určité takové oživení. Vždycky, když je někde takové nějaké zařízení, tak to určitě pro ty obce okolní má jako dost velký význam.

Autor 2: Z lázeňských budov padá omítka, okenice jsou zamčené, léčivé prameny také. Sem tam se někdo z místních lidí postará o to, aby bylo možné alespoň několik litrů vody získat.

Autor 1: Zdá se, že jediným optimistou v novodobé historii Jánských Koupelí je sám majitel. Několik let tvrdí totéž - hledáme kupce. Předsedou představenstva odborové unie je Jiří Komenda.

Jiří Komenda, předseda odborové unie: Po celou tu dobu to bylo ze strany kupujících relativní koketování a ustupování, když měli předložit peníze. Teď já vidím, že jsou tady dva subjekty, které to myslí vážně. Já si myslím, že do konce roku bychom se strašně mohli posunout.

Autor 1: Takže to vidíte optimisticky?

Jiří Komenda, předseda odborové unie: Z hlediska prodeje to vidím optimisticky.

Autor 1: Ať už se zeptáte kohokoliv, kdo měl k Jánským Koupelím nějaký vztah, vycítíte skepsi. Pana Slaného živil čilý lázeňský ruch několik let. Dnes už se na toto téma příliš bavit nechce.

Pan Slaný: Já už bych se nerad k tomu vyjadřoval. To už kolem toho proběhlo tolik řečí a názorů!

Autor 1: Jste z toho spíš znechucen?

Pan Slaný: No, určitě.

Autor 1: Takže nic nepomohlo ničemu zatím?

Pan Slaný: Ne.

Autor 2: Přednosta Okresního úřadu Opava Pavel Krejčí doufá, že se situací kolem Jánských Koupelí ještě bude někdo zabývat. Nelze totiž předpokládat, že se areál skutečně podaří výhodně prodat a že nový majitel obnoví lázeňský provoz.

Autor 1: Mnoho šancí ale není, snad jen v teoretické rovině.

Pavel Krejčí, přednosta OÚ Opava: Já si myslím, že to je zájmem nejen obcí, které jsou vedle. Že to začne zajímat postupně i Moravskoslezský kraj, aby se s tím něco dělo, protože je to opravdu nebetyčná škoda.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: š.iva , mrk
Spustit audio

Více z pořadu