Jánské koupele upadají stranou zájmu Prahy

12. září 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Jánské koupele byly ještě před devíti lety jednou z nejatraktivnější oblastí okresu Opava. Sjížděly se tam stovky rekreantů. Místní léčivé prameny měly výbornou pověst. V současné době jsou lázně opuštěné, všechny budovy zamčené. Kolonáda je zarostlá a z domů padá omítka. Osud Jánských koupelí poznamenaly zejména vleklé soudní spory.

Smutný pohled, ticho a vzpomínky. Tak působí Jánské koupele dnes. Hořkosti se neubránil ani přednosta Okresního úřadu v Opavě Pavel Krejčí.

" Jánské koupele to jeden z velkých problémů tohoto okresu. Tím, že ještě probíhala soudní pře mezi Unií odborových svazů a Okresním úřadem, jestli je to majetek státu nebo jestli je to majetek odborů. Vyhrály to odbory a od té doby se vlastně neděje nic."

Starostové okolních obcí by situaci velmi rádi změnili. Tuto možnost ale nemají. Dostatečný vliv nemá ani okresní úřad.

Pavel Krejčí: „Je to smutné z toho důvodu, protože to byl nejvíce navštěvovaný kout našeho okresu, pominuly kulturní památky, jezdilo tam hodně lidí na rekreaci, mělo tam spoustu lidí pracovní příležitosti."

Z původních 80 zaměstnanců koupelí zůstali dva. Pokud se do lázních dovoláte podle telefonního seznamu, dozvíte se asi toto.

"Ne, to už 9 let je uzavřené."

Nebude to v dohledné době otevřené?

"Budete se muset zeptat Prahy."

Pražská centrála odborového svazu usiluje o prodej celého areálu, a to už několik let. Jak dodává přednosta Krejčí, navrhovaná kupní cena klesá, ale je stále příliš vysoká ve srovnání se stavem budov.

"Já chápu, že pro Pražáky, a to není myšleno nějak urážlivě, že je to kout, který je hodně daleko od Prahy, takže pro ně není tak zajímavý. A jestliže původní cena byla 50 - 70 mil.Kč, teď už jde na 30 mil.Kč, je vidět, jak strašně rychle chátrají a tento kout může být úplně devastovaný."

Vlastníkem Jánských koupelí je konkrétně majetková, správní a delimitační Unie odborových svazů, kde je předsedou představenstva Jiří Komenda. I přes dosavadní vývoj situace je optimistou.

"Po celou tu dobu to bylo ze strany kupujících relativní koketování a ustupování, když měli předložit peníze. Teď já vidím, že jsou tady dva subjekty, který to myslí vážně. Já si myslím, že do konce roku bychom se strašně mohli posunout."

Jánské koupele leží v zalesněném údolí v Oderských vrších. Mezi místními obyvateli vládne skepse a obava z likvidace kdysi prosperujícího areálu. Přednosta Krejčí vidí velkou šanci v nově zřízených krajích.

"Já si myslím, že to je zájmen nejen obcí, které jsou vedle, že to začne zajímat postupně i Moravskoslezský kraj, když s tím něco se dělo, že je to opravdu nebetyčná škoda."

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu