Jaromír Javůrek: Jedině vzdělaný národ může v globální společnosti přežít

21. duben 2017

Jsem ostravský rodák, hrdý na své město, miluji tento region, přesto jsem přesvědčen, že pro mnohé je to kraj se „špatnou pověstí“, říká ředitel janáčkovských festivalů v Moravskoslezském kraji Jaromír Javůrek.

Na Janáčkově konzervatoři v Ostravě mu bylo nabídnuto studium hry na kontrabas, přidal k tomu dirigování a skladbu. Z brněnské JAMU, kde pokračoval ve studiu dirigování orchestru a sboru, přichází zpět do Ostravy a dostává sbormistrovský půl úvazek u Janáčkovy filharmonie Ostrava. Jeho první spolupráce s festivalem Janáčkův máj začíná v roce 1983 a o deset let později se stává jeho ředitelem.

Jaromír Javůrek vyučuje také na Janáčkově konzervatoři dirigování („dirigent je první mezi rovnými") a hudební management (začíná na základech otce etikety Jiřího Stanislava Gutha – Jarkovského). O ředitelce ostravské konzervatoře, své manželce, říká, že je sice přísná, ale díky tomu ze školy vycházejí významné umělecké osobnosti.

Jaromír Javůrek se v našem vysílání vyjádřil také k obecnějším otázkám hudební kultury i školství: „Posluchačů je dostatek, ale celková společenská nálada v naší vlasti a její směřování není v pořádku. Vláda se chlubí, kolik spraví cest, ale může se stát, že po nich bude jezdit nevzdělaný a nekulturní národ." Podle Jaromíra Javůrka by se měla posílit hlavně společenská prestiž učitelů.

V Telefonotéce prozradil, že co se Janáčkova máje týká, sází hlavně na program a interpretační kvalitu. Upozorňuje na významné hosty letošního 42. ročníku festivalu: houslistu Andreje Baranova, klavíristu Lukáše Vondráčka, houslistku Hanu Kotkovou, naše dva nejlepší pěvecké sbory či filharmonii z Poznaně.

Po stránce hudební nabídlo vysílání  s Jaromírem Javůrkem nahrávky Pražské komorní filharmonie, Bernadetty Šuňavské, Hany Kotkové, Pavla Šporcla, Rudolfa Firkušného nebo Františka Uhlíře.

Spustit audio