Jaromír John: Teta Lála

Jaromír John byl redaktorem Lidových novin, pedagog a výtvarný kritik, člen umělecké avantgardní skupiny Devětsil. Povídku Teta Lála Povídka najdeme v patrně nejznámější knize Jaromíra Johna Večery na slamníku, která se dočkala mnoha vydání a taky řady překladů.

Kniha poprvé vyšla v roce 1920, Jaromír John do ní zahrnul drobné prózy, které se většinou už dříve objevily na stránkách časopisů. Prostřednictvím humoru, sarkasmu, laskavé ironie, tragikomiky či frašky, ale i empatického líčení duševního stavu svých hrdinů zobrazuje každodenní realitu války, hrůzu i směšnost vojenské mašinerie, kterou sám zažil na balkánské frontě.

Účinkuje: Ivan Trojan
Připravila: Dagmar Oravová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2002

Jaromír John byl pouze literární pseudonym, pod svým vlastním jménem Bohumil Markalous byl činný jako pedagog, novinový redaktor, výtvarný kritik a organizátor kulturního života. Vyrůstal v Chrudimi, později během života s různými povoláními často měnil působiště.

Vystudoval přírodovědeckou fakultu, ale již během studií se aktivně zajímal i o různé vědy humanitní, po vzoru svého učitele Otakara Hostinského zvláště o estetiku. V předválečných letech působil jako středoškolský pedagog přírodních věd a zároveň jako pilný kulturní pracovník. V únoru 1915 byl povolán do armády a po půlročním výcviku byl vyslán na balkánská bojiště první světové války. V únoru 1916 onemocněl v Albánii úplavicí a ochrnuly mu nohy, vystřídal pak mnoho nemocnic c. k. monarchie. Po zotavení působil jako velitel jízdárny, instruktor jednoročních dobrovolníků a správní důstojník vojenských nemocnic.

Z válečných zkušeností vytěžil coby citlivý pozorovatel lidských povah inspiraci pro své povídky zařazené později do Večerů na slamníku. V povídkách zúročil i své dřívější literární snahy o práci s autenticitou jazykového projevu a využití dokumentu.

autoři: Dagmar Oravová , ele
Spustit audio