Jaroslav Hašek: Drobílkovo milostné dobrodružství a Běh o závod

26. březen 2022

Drobílkovo milostné dobrodružství a Běh o závod. To jsou dvě humoresky Jaroslava Haška, které nabídneme v cyklu Setkání s literaturou.

Jakkoli to tak podle názvů nevypadá, oba příběhy mají společné téma. A tím tématem je neuskutečněný sňatek. V první povídce prchá dívka před mužem, působícím poněkud nemužným dojmeme. Ve druhé povídce pak pro změnu prchá mužný potencionální ženich před samotnou představou svazku manželského. Prchá doslova a vytrvale.

Účinkuje: Lukáš Červenka
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán

Jaroslav Hašek (1883-1923)

Český spisovatel, publicista a novinář, autor druhé nejpřekládanější knihy české literatury, proslulých Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války, se narodil v Praze. Jeho dětství bylo klukovské, prodchnuté dobrodružstvími s vrstevníky a četbou Karla Maye a Julese Verna. To se však změnilo v Haškových jedenácti letech, kdy se do Lipové ulice, kde tehdy Haškovi bydleli, nastěhoval vysloužilý námořník Němeček. Dospívajícího Haška si otočil kolem prstu, tahal z něho peníze, které Hašek i kradl doma, a začal ho vodit do hospod, včetně neblaze proslulé Jedové chýše v Apolinářské ulici, kde ho učil pít alkohol.

Během první světové války Jaroslav Hašek narukoval na haličskou frontu. Tam se mu podařilo přejít k československým legiím, aby se ovšem posléze přidal na stranu Rudé armády, v níž působil jako žurnalista a politický funkcionář. Z Ruska se vrátil až v roce 1920 spolu se svou druhou manželkou. Jeho spolupráce s bolševiky v Praze však vzbuzovala nedůvěru.

Jaroslav Hašek

Jaroslav Hašek

Český spisovatel, publicista a novinář, autor druhé nejpřekládanější knihy české literatury, proslulých Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války.

Znechucený Hašek odjel do domku v Lipnici, aby tam dokončil své románové dílo, nemoc a smrt však byly rychlejší. Zemřel 3. ledna 1923. Typickými znaky jeho krátkých próz je ironie, sarkasmus, cit pro detail a smysl pro bizarní humor.

Jaroslava Haška jsme se naučili vnímat jako prototyp bohéma začátku dvacátého století. Ve skutečnosti jde z velké části o legendu a vlastní Haškovu sebestylizaci. Jako autor byl Hašek velmi produktivní, což přece jen vyžaduje přiměřenou vnitřní disciplínu a z jeho děl je také cítit, že měl rozsáhlé, i když možná trochu nesystematické humanitní vzdělání.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.