Jazzová a populární hudba jsou doménami Borise Urbánka už více než 40 let

27. únor 2023

Víte, co mají společného muzikály Mrazík, Romeo a Julie, nebo Harpagon je lakomec? Samozřejmě že svého autora, kterým je dnešní jubilant Boris Urbánek.

Jeden z nejznámějších ostravských skladatelů se narodil 7. března 1961. Po gymnáziu vystudoval ostravskou konzervatoř a soukromé jazzové školení u legendárního jazzového vibrafonisty Karla Velebného. Tím byl osud Borise Urbánka de facto zpečetěn.

Čtěte také

Jazzová a populární hudba jsou jeho doménami už více než 40 let. Ano, tak dlouho už se tento skvělý muzikant pohybuje na hudební scéně. Svou první jazzovou formaci s příznačným názvem Jazzová laboratoř založil Urbánek už v roce 1981.

Urbánek spolupracoval s absolutní špičkou české hudební scény. Jména jako Luboš Andršt, Peter Lipa, Věra Špinarová nebo Michal Žáček nemusíme nikomu představovat. Boris Urbánek má také svůj vlastní festival Jazz Open, který je jediným ostravským jazzovým mítinkem mezinárodního významu.

V jeho hudbě se objevují inspirace klasickou hudbou, muzikálem, jazzem, popem i progresivními postupy ve velmi charismatickém a rozpoznatelném zvuku.

Před několika lety se Boris Urbánek podílel na zajímavé nahrávce Tamokolo. Jedná se o nádherné úpravy slavných lidových písní, kterým dal Urbánek svůj nezaměnitelný rukopis. Vznik alba inicioval krnovský mecenáš a lovec uměleckých objektů Tomáš Edelsberger a písně této nahrávky s přibývajícími léty spíše zrají, než uvadají.

Proto Borisi Urbánkovi k narozeninám pustíme písničku Eště si já pohár vína zaplatím. Zpívá Patrik Kee a my přejeme ostravskému jazzmanovi mnoho zdraví a spoustu krásných skladeb do dalších let.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související