Je to bohem políbené místo, říká o své roubence poblíž Dubé v Máchově kraji moderátor Aleš Cibulka

21. leden 2022

Televizní a rozhlasový moderátor Aleš Cibulka jezdil dlouhá léta na návštěvu na chalupu k Evě Pilarové do obce Nedvězí nedaleko Máchova jezera. Tento kraj mu při tom učaroval natolik, že se s partnerem rozhodli pořídit si někde poblíž svoje vlastní chalupářské bydlení. Koupili tedy dvě let starou roubenku u obce Dubá a stali se pravověrnými „roubenkáři“, jak Aleš prozradil Pavlu Vítkovi v pořadu Tady to znám.

Když začali v roce 2010 spolu s partnerem, hercem a dabérem Michalem Jagelkou hledat ideální místo, našli ho v malé vesničce, přímo pod starobylou zříceninou hradu z počátku 15. století. „Objevili jsme nádhernou roubenku a byla to láska na první pohled. My totiž milujeme všechno, co je staré a původní,“ říká Aleš Cibulka.

Kromě života na venkově se tak začali učit i pečovat o staré stavení. „Pomalu jsme pronikli i do tajů výmazů, které je třeba čas od času udělat. To není jenom o tom ty spáry natřít bílou barvou. Výmaz má speciální složení, mele se do něj obilí a sláma a hlavní přísadou je hlína z místa, kde ta roubenka stojí,“ popisuje moderátor. Roubenka je podle něj nejen krásné stavení, ale zároveň i obrovský závazek.

Aleš Cibulka a Pavel Vítek

Místo, kde jejich chalupa stojí, nabízí klid a také poetiku. „Dubá je místo, kde se odehrával Máchův Máj, nedaleko je louka, kde se stala ta slavná otcovražda. A Jarmila údajně žila tam, kde je dnes hospoda,“ prozrazuje Aleš Cibulka.

Kouzelné je samozřejmě blízké Máchovo jezero, nad kterým se tyčí dominanta hradu Bezdězu. Hned vedle jsou Doksy, kde žije pohádkový Čtyřlístek, který tam má i své muzeum. „A nedaleko jsou Zahrádky, ve kterých stojí zámeček, kde se za totality zahraniční studenti učili česky. Což zmiňuje i Mireček z filmových Básníků, že se česky učil v Zahrádkách,“ usmívá se moderátor.

Krásné jsou podle něj i okolní Kokořínské lesy, které jsou plné hub, uprostřed kterých trůní hrad Kokořín. „On nestojí úplně na kopci, ale je tak trochu zanořený v údolí. To hrad Bezděz, ten je vidět odevšad.“

Jaké další osobnosti chalupaří v Máchově kraji a proč je podle Aleše Cibulky toto místo bohem políbené, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio