Je nejvyšší čas postarat se o růže. Pravidelný řez rostlinu omladí a posílí

30. březen 2023

Jarní práce u růží začíná odstraněním vrstvy zeminy, která rostlinu chránila přes zimu. Vhodný termín je po přechodu velkých mrazů, tedy od poloviny března do poloviny dubna.

Pravidelný řez je u růží nutný k tomu, aby se rostlina omladila a vytvořila nové výhony. Bez řezu by rostla jen do výšky, ve spodní části by se vyholovala a ve střední části by rostliny odumíraly. Tato zásada platí pro většinu růží s výjimkou růží botanických, sadových, pnoucích a půdokryvných.

Jarní řez růží se liší podle typu rostliny

Nejdříve odstraníme výhony namrzlé, slabé a polámané. Též je nutné odstranit – pokud je to možné nejlépe odtržením – plané výhony. Jakýkoliv řez ušlechtilých výhonů děláme mírně šikmo 5–8 mm nad očkem. U velkokvětých růží ponecháme 2–4 očka. Je-li výhon silný, ponecháme více oček, na slabších výhonech necháváme oček méně.

Mnohokvěté růže jsou především okrasou naší zahrady, nikoliv vázy, a proto je důležité získat rovnoměrně zapojený porost, čemuž odpovídá rovnoměrnost řezu celého záhonu a neupřednostňuje se přesný počet oček na rostlině. Ten se pohybuje v rozmezí 3–8 oček na výhonu.

Růže v botanické zahradě v Liberci

Skalkové růže buďto neřežeme, nebo je zakrátíme asi na polovinu výšky rostliny.

U pnoucích růží odstraníme namrzlé části výhonů, nebo prosvětlíme příliš zahuštěné části rostlin. Ve 3.–5. roce po výsadbě začneme s postupným zmlazováním, což znamená odstranění nejstarších výhonů těsně nad zemí. Po tomto zásahu vyraší z báze rostliny výhony, které nám zajišťují průběžné kvetení i v dalších letech. Navíc zabráníme postupnému vyholování spodní části rostlin, známého především u remontujících odrůd pnoucích růží.

Kovová opora pro pnoucí růže

Sadové a botanické růže většinou pouze prosvětlujeme a zakracujeme konce příliš slabých nebo proschlých výhonů.

U půdokryvných růží vysázených ve skupině řez obvykle nepřipadá v úvahu, jsou-li vysázeny solitérně, provedeme řez na 3–8 oček obdobným způsobem jako je tomu u mnohokvětých růží. Řez u stromkových růží je v podstatě shodný s keřovými a vycházíme při něm z odrůdy, která byla na stromek naočkována.

Letní řez se týká v zásadě všech remontujících odrůd. Po ukončení prvního květu se odkvetlé části odstraní u velkokvětých růží až pod první plně vyvinutý lista u růží kvetoucích v chocholících až k prvnímu očku pod chocholíkem. Tím docílíme u růží rychlejší tvorby nových výhonů květních oček.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.