Je nejvyšší čas vysadit si česnek

6. listopad 2015

Rady pro začínající i zkušenější pěstitele přináší pořad Zelené světy. Tentokrát se dvojice moderátorů a zahradníků Hanka Šoberová a Pavel Chlouba věnovala výsadbě česneku. Při ní je třeba dobře zvládnout tři etapy - přípravu půdy, nákup sadebního materiálu a vlastní výsadbu.

Nejprve je nutné vybrat vhodný záhon. „Musíme respektovat střídání záhonů během let, snažíme se o co nejdelší intervaly. Půda pro pěstování česneku nemá být příliš těžká, nadbytečná vláha by měla rychle zmizet, v mokrých půdách česnek neprospívá,“ vysvětluje Pavel Chlouba.

Z hlediska výživy patří česnek do takzvané druhé tratě. To znamená, že by se měl vysazovat do půdy, která byla hnojena hnojem před rokem. Přímé hnojení česnek přímo nesnáší. Na čerstvý hnůj je citlivý.

Místo něj lze podle Pavla Chlouby s velkým úspěchem použít čerstvý kompost. Ten česneku naopak prospívá. „Pokud kompost k dispozici nemáme, musíme použít hnojiva průmyslová. Ale i v tom to mají zahrádkáři poměrně snadné, protože už existují hnojiva speciálně připravená pro cibuli a česnek,“ dodává.

Druhou etapou výsadby je získání sadbového materiálu. Velmi důležité je rozlišovat sadební česnek od konzumního. „Měli bychom dbát na to, aby se jednalo o uznaný sadební materiál. Ten zaručuje odrůdovou pravost a dobrý zdravotní stav,“ zdůrazňuje Pavel Chlouba.

Rady pro začínající pěstitele. Jak zvládnout vlastní výsadbu česneku?
1. Naznačení řádků – od sebe by měly být 25 až 30 centimetrů
2. Zapravení stroužků do půdy pomocí sázecího kolíku (lepší je tupý) nebo zatlačením pomocí prstů (Pavel Chlouba preferuje druhou možnost)
3. Vzdálenost v řádku kolem 10 centimetrů
4. Vždy dobře utlačit, aby kolem stroužku nevznikly vzduchové kapsy

Spustit audio