Jeden ze tří chrobáků, půl plyšové dvojice, dabér, herec, kuchař. Tím vším je pan Ota Jirák

19. leden 2022

Kolega Pavel Petr se tentokrát vydal na návštěvu na Mladoboleslavsko, jen pár kilometrů od Mnichova Hradiště. Do chalupy, kde je domácím pánem známý herec, dabér a mim Ota Jirák.

Pavel Petr se s Otou Jirákem znají řadu let a tykají si. Zůstali při tom i při natáčení rozhovoru, vykání by jim to asi moc dobře nešlo.

Zrekonstruovaná chalupa Oty Jiráka prý bývala zájezdním hostincem. Čím ho oslovilo právě toto místo poměrně daleko od civilizace. Koho ze svých hereckých kolegů už tam měl možnost přivítat? Ota Jirák je také vyhlášeným kuchařem, má nějaký oblíbený recept?

Pavel Petr při natáčení rozhovoru s Otou Jirákem

O rolích herce Oty Jiráka by se dalo povídat hodně dlouho. Určitě je dobré zastavit se u mimické grotesky o třech broucích, s názvem Traja chrobáci, ve které hrál společně s Bolkem Polívkou a Josefem Dvořákem. Jaká byla práce pod legendárním režisérem Jánem Roháčem a jak se točilo s opravdovými rekvizitami bez digitálních triků? Ota Jirák je také vyučeným loutkohercem. Má ještě dnes možnost si loutkové divadlo zahrát?

A v rozhovoru nemohlo samozřejmě nedojít na plyšovou dvojici, kterou znají děti už přes čtyřicet let. Jak se žije tolik let s jednou postavou?

Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související