Jediná stálá expozice horolezectví je k vidění a dokonce i k zažití v Muzeu Českého ráje v Turnově

27. listopad 2019

Z Českého ráje na vrcholy světa. Tak se jmenuje nová stálá expozice Muzea Českého ráje v Turnově na severu Čech. Je to splněný sen několika generací českých horolezců, kteří se právě v Českém ráji seznamovali s lezením po skalách, doma si vyráběli tehdy nedostupné pomůcky a později se vydávali do Tater, Alp či Himalájí.

V moderní budově, která vyrostla na místě původní galerie, čekají návštěvníky netradičně koncipované interiéry. Prohlídka začíná v dávné minulosti, při přechodu Alexandra Makedonského pohořím Hindúkuš. Právě tam se horolezci z Českého ráje vydali v roce 1965 a z této expedice se do muzea dostaly například tulení pásy pro stoupání na lyžích, péřová bunda, stan či jeden z kovových barelů, ve kterém měla výprava výbavu.

Ale i samotné návštěvníky čeká lehký sportovní výkon. Expozice je totiž plná různých lomů, hran a nakloněných rovin, a to i na stoupající podlaze. Stěny jsou plné informací o typech lezení, domácí výrobě pomůcek, dat o různých výpravách a osobnostech českého lezení. Po stěnách pak „leze“ několik figurín a ve vitrínách byla shromážděna řada dochovaných autentických předmětů od bačkor, které lezci používali místo u nás nedostupných speciálních bot pro lezení, až po konopná lana, která si mohou zájemci osahat.

Ćást výbavy Hindukuš 65

Původní turnovská galerie byla známá především díky plátnu Mikoláše Alše a jeho spolupracovníků. Dílo nazvané Pobytí Sasíků pod Hrubou Skálou o rozměrech 10 krát 8,5 metru je teď součástí nové expozice. Zůstalo tam po celou dobu přestavby a díky skalním motivům do expozice dobře zapadá.

O horolezectví, které patří mezi největší fenomény Českého ráje, se toho ve stálé horolezecké expozici turnovského muzea dozvíte mnohem víc. Pokud patříte mezi příznivce tohoto sportu, nebo „jen“ máte rádi Česká ráj či moderní netradiční architekturu, pohltí vás prohlídka na několik hodin. A třeba tam potkáte i některou z legend českého lezení, které muzeum zve na pravidelné besedy.

Spustit audio