Jedna volební kandidátka a na ní jenom jedno jméno. Na Opavsku „běžná“ praxe

17. srpen 2022 14:32

Žádné politické strany, žádná sdružení. Jenom jména kandidátů. Tak to vypadá v některých hlavně menších vesnicích, kde vsadili na jednočlenné kadidátky. Voliči tak budou dávat hlasy ve volební místnosti přímo konkrétním lidem a nemusí nic dalšího řešit. Například na Opavsku je takových obcí pět.

Přes den je v Holasovicích u Opavy naprostý klid a nikde nikdo. Jedna starší paní zrovna vyhazuje odpadky. O místní politiku se ale moc nezajímá. Soused opodál natírá plot a je sdílnější. Jedno jméno na kandidátce je podle něj nejlepším řešením.

„Je to dobré, protože nemáme opozici, která z principu dělá vždycky potíže. Takže v tom spatřuji výhodu. Hlavně odpadá to politikaření,“ míní.

Častá praxe

Holasovický model jednočlenných kandidátek bez náhradníků funguje také přes silnici v Neplachovicích. Je to podobné, jako by byla v obci jedna jediná kandidátní listina. Je to častá praxe. „Dokonce podle Českého statistického úřadu v rámci letošních voleb do obecních zastupitelstev je až 1778 obcí, kde kandiduje pouze jedna jediná volební strana,“ potvrdil politolog Slezské univerzity v Opavě Lukáš Vomlela.

Jméno jediného kandidáta místo názvu sdružení najdou voliči v rámci Opavska taky v Moravici, v Melči anebo v jedné městské části Opavy.

V malé vesnici má podle Lukáše Vomlely politika hlavně podobu mezilidských vztahů. „Navíc ty velké politické strany vůbec nepronikají do těch zastupitelstev v méně lidnatých obcí. Málokdy jsou schopny nabídnout nějakou kandidátní listinu. Spíš k tomu nedochází v poslední době,“ dodal Vomlela.

A ještě jedna věc tyto obce spojuje. Až na občasné náznaky tady nenarazíte vlastně na žádnou předvolební kampaň.

autor: Martin Knitl
Spustit audio